rovi moderna

L'empresa japonesa Takeda Pharmaceutical, que importa i distribueix la vacuna de Moderna al Japó, ha dit aquest divendres que va ser un "error humà" el que va provocar l'entrada de contaminants metàl·lics a les dosis de la vacuna de la Covid fabricada per Rovi a Espanya i que va portar a la retirada de diversos lots.

  • 82,65€
  • -2,76%

Takeda i Moderna han indicat en un nou informe que el fabricant espanyol va descobrir contaminants en alguns vials al juliol, però es va permetre l'enviament de subministraments de la mateixa producció al Japó, informa Reuters.

A l'agost, les autoritats japoneses van suspendre l'ús de tres lots de vacunes de Moderna, que contenien 1,63 milions d'dosi, després de rebre la notificació de la contaminació. Moderna va dur a terme una investigació en col·laboració amb Takeda i la pròpia Rovi.

El nou informe explica que el problema es va derivar d'"un muntatge incorrecte i es devia a un error humà específic en calcular malament visualment la separació necessària d'1mm entre la roda d'estrella i el tap" de la maquinària que posava els taps als vials de vacunes.

Un total de cinc lots fabricats per Rovi es van investigar entre el 27 de juny i el 3 de juliol. Els tres primers van ser enviats al Japó i posteriorment retirats després del descobriment de partícules, que posteriorment es va determinar que eren d'acer inoxidable, dins de 39 vials.

Però un quart lot no va passar la inspecció després del descobriment de partícules el 2 de juliol, i un cinquè lot també va ser retingut per Rovi. Els problemes amb els lots 4 i 5 es van comunicar a Moderna, Takeda i al Ministeri de Sanitat del Japó, però els tres primers lots es van alliberar per al seu ús, perquè "havien passat la inspecció i no es consideraven afectats".

De fet, la configuració incorrecta "va fer que el problema persisteix en tota la sèrie de cinc lots", segons la investigació.

La millora dels procediments operatius i l'ús d'una nova eina de precisió ajudaran a evitar que el problema es repeteixi, afegeix l'informe.

Les empreses i el Ministeri de Sanitat del Japó han declarat que les partícules d'acer inoxidable no suposen cap risc addicional per a la salut. Això, malgrat que es van produir diversos morts al Japó de persones que havien estat vacunades amb els lots contaminats, però sempre es va sostenir que no hi havia proves que les morts hagin estat causades per la vacuna.

Noticias relacionadas

contador