ep francisco reynes presidente ejecutivo de naturgy
NATURGY - Archivo

Naturgy ha anunciat que controlarà el 49% del capital del Medgaz, el gasoducte que uneix Algèria i Espanya, després de la compra de la participació de Cepsa. A pesar que tindrà una participació minoritària, enfront del 51% que tindrà la seva sòcia Sonatrach, el presididente de Naturgy assegura que hi haurà repartiment de poders per igual.

"Tenim un acord d'accionistes signat amb Sonatrach, pel qual l'operació real, la presa de decisions, els drets de veto, estan repartits per igual", ha assegurat Francisco Reynés, president de Naturgy, als mitjans de comunicació en una trobada sobre energia. "Cap dels dos pot prendre una decisió que l'altre no vulgui", ha recalcat respecte a la participació majoritària del seu soci algerià.

OBERT A SOCI FINANCER

El grup espanyol ha explicat aquesta mateixa demà a la CNMV que, en concret, Naturgy comprarà el 34,05% de Medgaz (que suma al 15% actual). Adquisició que valora en 445 milions d'euros. Ho farà a través d'un vehicle (que denomina SPV), on "pot donar entrada a un soci financer" per a reduir la contribució de capital de Naturgy.

Reynés ha matisat que, d'entrar un soci, només seria "financer". "En cap cas un soci industrial. El soci industrial som nosaltres", ha matisat. Actualment, a l'espera d'aquest soci, aquest SPV es finançarà amb un préstec sense recurs de 260 milions d'euros, per a optimitzar la seva estructura de capital, segons ha indicat a la CNMV.

PENDENTS DE LA CNMC

Reynés ha confirmat, com a compte avui Bolsamanía, que la compra de la participació de Cepsa en Medgaz està pendent del vistiplau de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). "Sí, l'operació ha de passar les autoritzacions, per això esperem tancar-la [com a més tard] al març de 2020". En aquestes autoritzacions, també entra la Comissió Europea, per ser una operació d'abast comunitari.

El president de Naturgy també ha destacat que el control del Medgaz recaigui en una empresa espanyola. "Crec que és una bona notícies per a tots, també per a Espanya, que el control que abans existia en altres companyies, tenint en compte que Cepsa s'ha venut a un fons d'Abu Dhabi i a un fons de capital de risc com és Carlyle, que una companyia espanyola com Naturgy passi a tenir el control jo crec que és positiu no sols des de la perspectiva de Naturgy, també com a país".

El directiu tampoc ha descartat participar en més operacions corporatives, dins del pla estratègic de la companyia. "Estudiem tot el que ve i fem el que és bo. En el pla estratègic vam dir que no tenim obligació de fer res però no deixarem de fer alguna cosa que sigui bo", ha resumit durant la celebració de la conferència Energy Prospectives, organitzada per la Fundació Naturgy i Iese.

Sobre la disputa de la companyia amb la CNMC per la regulació del sector gasista, Reynés ha passat de puntetes evitant noves disputes amb l'organisme presidit per José María Marín Quemada. "És un procés de moltes circulars, cadascuna porta el seu temps. Nosaltres permeteu-me que respectem la manera de funcionar del regulador. És una cosa nova per a ells, abans ho portava el Ministeri d'Energia, ara de Transició Ecològica, i per tant estem vivint una novetat en el procediment", s'ha limitat a valorar.

Noticias relacionadas

contador