ep letrero del grupo red electrica de espana en su sede de alcobendas
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

REE és l'opció preferida de Mirabaud d'entre el sector de les 'utilitites' espanyol. "Preferim REE pel seu model de negoci (actius regulats) malgrat l'escàs creixement a curt termini i la manca de visibilitat estratègica. Creiem que Naturgy té potencial de revaloració, tot i que té unes perspectives de resultats a curt termini molt febles," explica Álvaro Navarro, analista de Mirabaud Securities a Espanya.

  • 15,81€
  • -1,10%

Segons Navarro, les 'utilities' espanyoles tenen més capacitat que d'altres sectors per afrontar la crisi de la Covid-19, i que les afavoreix l'entorn d'aversió al risc, gràcies al seu model de negoci. "La forta caiguda de volums venuts i de preus, agreujada pel col·lapse de les 'comodities', pot afectar els resultats i, tot i que el negoci liberalitzat (generació i comercialització) està més exposat en aquesta conjuntura, les companyies troben a curt termini mesures que en mitiguen l'impacte, i que fins i tot permetran obtenir marges i resultats millors," explica.

A més, les 'utilities' tenen el nucli de l'activitat en xarxes i altres negocis regulats (per sobre del 70% del EBITDA), que estan protegits davant els volums (retribueixen únicament la base d'actius). "També destaquem la solidesa del sistema energètic espanyol, el disseny del qual pel que fa a les tarifes i altres mecanismes evitaran l'acumulació de dèficits rellevants que poguessin implicar la necessitat d'escometre reformes contra els interessos de les companyies", assenyalen des de Mirabaud. "Apreciem un risc més alt als negocis regulats de Llatinoamèrica (insuficiència tarifària i devaluacions de la moneda). Encara és precipitat valorar-ho i, de moment, països com el Brasil estan donant suport financer. També el negoci gasista resultarà més castigat, amb marges deprimits fins que es vagi recuperant la demanda mundial", precisa Álvaro Navarro.

LA VELOCITAT DE RECUPERACIÓ SERÀ CLAU

La 'sortida verda' de la crisi que proposen les companyies i el sector financer retornaria la confiança en els plans de creixement (renovables i xarxes) i no elevaria el risc regulador, assenyalen des de la firma. Al contrari, un retard significatiu dels plans de transició energètica podria derivar en nous impostos o taxes o altres mesures que ja no tinguin el recolzament dels pressupostos. La UE i Espanya defensen políticament el 'Green Deal' com a via de recuperació, però podria sorgir el debat, atès que el sistema no exigeix més capacitat si no s'explica per accelerar la descarbonització.

Noticias relacionadas

contador