gasoducto

Moody's ha publicat un informe aquest dimecres en què assenyala quines serien les empreses europees que es veurien més perjudicades davant un hipotètic tall del subministrament energètic per part de Rússia, en resposta a les sancions que s'han imposat després de la invasió d'Ucraïna. El banc nord-americà creu que si es produeix aquest escenari (cosa que creu que no passarà), les utilities i les empreses de gran consum d'energia es veurien molt afectades.

I és que, remarquen els experts de Moody's Investors Service, una suspensió total de les exportacions d'energia russa a la Unió Europea "probablement provocaria un racionament energètic als països més dependents del gas rus, fet que desencadenaria una recessió econòmica a Europa i augmentaria risc d'una recessió mundial".

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

"Encara que el tall total de les exportacions russes d'energia a la UE no és la nostra hipòtesi base, els seus efectes negatius per al crèdit repercutirien a totes les classes d'actius, especialment a les utilities europees, als sectors no essencials, però intensius en energia amb operacions significatives als països afectats i als emissors mundials sense grau d'inversió amb necessitats de refinançament a curt termini", afirma Laura Pérez, directora general associada de Moody's.

La interrupció del comerç energètic es transmetria al risc de crèdit a través de múltiples canals. De fet, aquesta experta creu que “en aquest escenari baixista, els preus de les matèries primeres i del subministrament, les pertorbacions econòmiques i financeres i els problemes de seguretat serien els principals canals de transmissió del crèdit”.

En aquest escenari a la baixa Moody's assenyala que serien vulnerables “els sectors cíclics amb balanços dilatats, sectors com el del joc, el de consum durador i els que encara no s'han recuperat de la pandèmia, així com les empreses de grau especulatiu molt palanquejades amb venciments superiors als dos propers anys".

Així mateix, els bancs dels països europeus directament exposats a la crisi del subministrament energètic "es veurien afectats per més pèrdues de valor". "L'impacte als bancs dependria de les exposicions a empreses afectades i de la pujada brusca dels tipus d'interès i la fluctuació dels mercats de capitals", afirma Moody's.

Encara més, destaca que les operacions de finançament estructurat amb exposició a empreses vulnerables i els valors recolzats per actius d'aeronaus (ABS) estan entre els més exposats. "La pertorbació econòmica i financera afectaria els ABS d'aeronaus i les transaccions amb empreses vulnerables com les obligacions de préstec col·lateralitzades i els ABS de petites i mitjanes empreses", destaca l'informe.

RESISTÈNCIA A ESCENARIS A LA BAIXA?

D'altra banda, el banc nord-americà assenyala que "la majoria dels perfils de crèdit sobirà de la UE serien resistents als escenaris a la baixa", ja que els sobirans globals sense grau d'inversió amb debilitats creditícies existents "són els més exposats".

"Mentre que els perfils crediticis de la majoria dels sobirans europeus serien en gran mesura resistents a un tall de les importacions energètiques russes, una retallada permanent del subministrament augmentaria els riscos per a la solidesa econòmica i fiscal dels països. Fora d'Europa, els sobirans es veurien indirectament afectats a través de la seva exposició a l'augment dels preus de les matèries primeres, així com a les pertorbacions econòmiques i financeres”, conclou.

Noticias relacionadas

contador