rusiacbdefault11

Moscou ha anunciat aquest dilluns l'advertència que no subministrarà gas als països europeus que no facin el pagament en rubles (moneda oficial de la Federació de Rússia).

La setmana passada ho avançava el president Vladimir Putin a l'assegurar que es prendria la mesura de no acceptar el pagament del gas en divises com el dòlar o l'euro.

Putin va afirmar que Occident havia declarat una guerra econòmica al congelar els actius russos, i per això el seu país ja no veia sentit a rebre dòlars o euros per les seves exportacions.

A més, així els pagaments en rubles apuntalarien la moneda russa, que s'ha desplomat des de la invasió del 24 de febrer.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ho afirmava aquest matí a la roda de premsa diària: "És evident que no subministrarem gas gratis. Això es pot afirmar amb tota seguretat".

El 31 de març, el gegant gasístic rus Gazprom, informarà Putin sobre les mesures que es prenguin per transferir el pagament pel combustible en rubles.

Aquesta notícia ha fet saltar totes les alarmes, generant malestar i inquietud a Europa, especialment entre els països que tenen més dependència dels recursos energètics russos. Diversos han anunciat que no estan disposats a comprar el combustible, si cal fer el pagament en rubles russos.

Els compradors de gas han buscat orientació sobre com podrien aconseguir els rubles per fer els pagaments, atès l'abast de les sancions a Rússia i molts han advertit que el canvi de Rússia pot representar un incompliment de contracte.

contador