ep archivo   sede de grifols en barcelona en barcelona catalunya espana
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Gotham Citi Research no dona ni un respir a Grifols. Després del demolidor informe sobre l'empresa que va publicar al gener, en què qüestionava la seva comptabilitat i solvència, torna ara a la càrrega amb un nou document en què planteja set dubtes més sobre la comptabilitat de la companyia catalana i la seva relació amb Scranton Enterprises. També diu que els canvis que la farmacèutica ha emprès en la direcció i el Consell d'Administració són una mostra que "almenys algunes de les nostres preocupacions són vàlides". Les accions de classe A de Grifols, que han arribat a caure més d'un 6%, han aconseguit retallar les pèrdues i tancar la sessió amb una reculada de només el 0,36%, fins als 10,93 euros.

  • 9,42€
  • 0,58%
  • 6,44€
  • 0,63%

"Tenim moltes preguntes per a Grifols", diu Gotham, que ara ha centrat el seu atac llançant noves qüestions sobre la relació de la companyia catalana amb Scranton Enterprises NV. En primer lloc, planteja dubtes sobre la consolidació als comptes de Grifols sobre Haema AG i BPC Plasma Inc, ja que "al mateix temps, Scranton Enterprises NV també consolida completament Haema AG i BPC Plasma als seus estats financers".

Demana explicacions sobre "com Grifols i Scranton consoliden completament els mateixos actius, exactament alhora", i es pregunten si les empreses "van informar els seus prestadors/creditors d'aquest fet" quan van rebre els seus diners, o si els prestadors/creditors "eren conscients" d'aquest tractament comptable.

El segon dubte que planteja té a veure amb el fet que Grifols va afirmar a la seva conferència telefònica, en resposta al primer informe de Gotham, que "els vincles entre Scranton i Grifols es refereixen únicament a dues col·laboracions concretes: el lloguer de la seu de Grifols, que existeix des del 2012 com a conseqüència de l'adquisició de Talecris, i Haema i BPC des del 2018. No hi ha altres vincles entre les empreses", va apuntar la catalana. El fons es pregunta si en realitat “són aquestes les úniques relacions entre Grifols i Scranton”, i deixa caure que “aquesta és una de les qüestions que pot estar investigant la CNMV”.

En tercer lloc, Gotham dubta de les afirmacions de Grifols quan va dir que "totes les transaccions i divulgacions amb parts relacionades que apareixen a l'informe [Gotham] han estat completament divulgades i auditades des del 2018". I és que, apunta la companyia nord-americana, "els estats financers del 2021 de Scranton revelen un augment en el passiu de 59 milions d'euros en relació amb 'pagaments anticipats de Grifols Worldwide Operations Ltd'". "No hem vist aquesta transacció reflectida als informes financers de Grifols", assevera.

Per això Gotham es pregunta quant va prestar exactament Grifols a Scranton el 2021, mitjançant aquest 'pagament anticipat', i també quina va ser la taxa d'interès associada a aquest.

La quarta qüestió que planteja el fons té a veure amb les presentacions de Grifols, que revelen 113,4 milions d'euros de 'Préstecs a llarg termini a parts relacionades' a partir del primer semestre del 2023. "Les divulgacions anteriors indiquen que aquest saldo pot incloure el préstec d'adquisició de Haema/BPC de 95 milions de dòlars de Grifols a Scranton", per això reclama una explicació sobre "quines parts relacionades van rebre aquests préstecs i en quins termes", i demana, a més, a Grifols que "confirmi o negui que Scranton sigui un destinatari directe o indirecte de qualsevol d'aquests préstecs”.

En cinquè lloc, Gotham torna a atacar amb els resultats. "Grifols, al primer semestre del 2023, té 'Altres actius financers amb parts vinculades' en circulació per import de 321,3 milions d'euros, enfront de 0 el 2018, cosa que indica ràpides sortides d'efectiu a parts vinculades. Si bé es revela aquesta quantitat, no s'explica”, comenta. Reclama a la catalana que expliqui "quines parts relacionades van rebre aquests actius i en quins termes", i com en el cas anterior, que "confirmi o negui que Scranton sigui un destinatari directe o indirecte de qualsevol d'ells".

QUI ÉS EL VERITABLE PROPIETARI DE SCRANTON?

A Gotham també es pregunten "qui és propietari i qui controla Scranton Enterprises NV". La nord-americana recorda que segons un article, sobre la base de la informació que Grifols/Scranton van presentar als reguladors el 2011, la família Grifols controla el 70% de Scranton. Tot i això, "en la seva conferencia amb inversors després del nostre informe, Grifols ha revelat que la família Grifols posseeix menys del 20% de Scranton, però Grifols no ha revelat si la família Grifols controla Scranton i en quina mesura". Aquesta és la sisena qüestió que posa sobre la taula.

I la setena? Està relacionada amb les auditories de Grifols. "El comitè d'auditoria de Grifols va contractar Baker McKenzie per fer una 'anàlisi independent' de les pràctiques comercials i comptables de Grifols", recorda Gotham. Tot i això, ressalta que "Baker McKenzie és un buffet d'advocats, no una empresa de comptabilitat forense". Per això pregunta si Grifols "està disposada a contractar una companyia de comptabilitat forense independent per investigar les pràctiques comercials i comptables i fer públiques aquestes conclusions".

GRIFOLS RESPON: "INSINUACIONS MALINTENCIONADES I FALSES"

Grifols, per part seva, no ha trigat a respondre a Gotham. En un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la farmacèutica assegura que les últimes insinuacions que ha llançat la companyia nord-americana són "malintencionades, falses i enganyoses".

Segons diu, l'"únic objectiu" de Gotham amb aquest nou informe és "desestabilitzar Grifols i provocar dubtes entre els inversors institucionals”. I defensa que “ja hem respost cadascuna de les seves malintencionades i enganyoses preguntes”.

Alhora, remarca que el Consell d'Administració "continua reiterant el ferm compromís amb la transparència, la integritat i la conducta ètica", i recorda, en relació amb el seu litigi contra Gotham, que està "facilitant a les diferents autoritats la sol·licitud d'informació" .

Noticias relacionadas

contador