ep sucursal del banco liberbank
EUROPA PRESS - Archivo

Liberbank va registrar durant el primer trimestre de 2020 un benefici de 19 milions d'euros, un 7,7% inferior al mateix període de l'any anterior, després de multiplicar per 16 els sanejaments, destinant específicament 23 milions a afrontar l'impacte de la deterioració macroeconòmica per la crisi del coronavirus.

  • 0,28€
  • 1,72%

Mitjançant un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) el banc ha comunicat que "va millorar tots els marges del seu compte de resultats i va augmentar el volum de negoci de l'entitat, tant en recursos de clients com en inversió creditícia durant el primer trimestre de l'any". El banc asturià va multiplicar per 16 les provisions anteriors, un total de 43 milions d'euros, de les quals 23 milions d'euros corresponen al risc per Covid-19.

El benefici abans d'impostos va ser de 28 milions d'euros, un 3,4% inferior al del primer trimestre de 2019, mentre que si s'exclouen els sanejaments per coronavirus, els guanys abans d'impostos serien de 51 milions d'euros (+82% interanual).

Per part seva, el marge d'interessos es va elevar un 20,1%, fins a 137 milions d'euros. L'entitat ha explicat que aquest increment es va deure fonamentalment al dinamisme comercial i a la millora del negoci bancari.

Paral·lelament, els ingressos per comissions es van situar en 50 milions d'euros a la fi de març, un 9,6% més que al primer trimestre de 2019, entre els quals destaquen els vinculats als fons d'inversió, que es van elevar un 25,9%.

Els resultats per operacions financeres (ROF) es van mantenir en 6 milions d'euros, mentre que la partida d'altres resultats d'explotació va restar 15,3 milions d'euros, un 26,9% menys que durant els tres primers mesos de l'any passat. Aquestes xifres van elevar el marge brut un 17,8%, fins als 177 milions d'euros.

Liberbank també va aconseguir reduir les seves despeses en un 4,3% durant el primer trimestre de 2020, amb una caiguda dels generals d'administració de l'11,2% i amb un lleuger descens del 0,8% del cost laboral.

Així, el marge d'explotació es va situar en 82 milions d'euros entre gener i març, un 61,1% superior al del període comparable de l'exercici precedent.

Respecte a la solvència, el grup va situar el nivell de capital de màxima qualitat Cet 1 Tier 1 en un 14,2%, la ràtio de Capital Nivell 1 també en un 14,2% i el Capital Total en un 15,8%. En termes de 'fully loaded', les ràtios de capital CET 1 (sense incloure els 17 punts bàsics de la venda de Caser) i Nivell 1 es van situar en un 13%, respectivament, i el Capital Total en un 14,5%.

Quant a la liquiditat, el finançament del crèdit amb dipòsits minoristes (Loan to Deposit) es va situar en un 99,1% a tancament del primer trimestre, la ràtio de liquiditat a curt termini (LCR) en un 248% i la ràtio de disponibilitat de recursos estables (NSFR) en un 112%.

Pel que fa al negoci, Liberbank va anotar un creixement del crèdit productiu d'un 6,8% interanual, fins als 24.364 milions d'euros.

LA MORATÒRIA HIPOTECÀRIA REPRESENTA L'1% DE LA CARTERA

En aquest sentit, el finançament hipotecari a particulars es va mantenir en positiu, ja que el primer trimestre de l'any només està afectat per uns quinze dies de mesures de confinament i declaració de l'estat d'alarma. Així, el saldo viu va créixer un 4,5%, fins als 14.245 milions d'euros.

Segons les dades proporcionades, la moratòria hipotecària, tant la regulada pel Reial decret llei del Govern en les mesures urgents contra el Covid com la posada en marxa per Liberbank, representaven l'1% de la cartera hipotecària fins a abril.

L'entitat també va elevar el saldo viu de finançament al consum un 6,6% entre gener i març de 2020, uns 876 milions d'euros. En aquest cas, les sol·licituds de moratòria no hipotecària es mantenen en una quota inferior a l'1% de la cartera fins a abril.

El finançament a activitats productives i administracions públiques va arribar a 8.889 milions d'euros, un 10,8% superior a l'any anterior.

POCA EXPOSICIÓ ALS SECTORS MÉS AFECTATS PER COVID-19

El banc ha assegurat que la cartera de finançament a empreses està molt diversificada per sectors d'activitat, i que compta amb una exposició limitada (un 1,4% de la cartera performing) als sectors més afectats per la crisi, com són l'hostaleria, el turisme o el transport aeri.

Liberbank té previst formalitzar un volum de préstecs avalats per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) a empreses, pimes i autònoms per un import de 667 milions d'euros, la qual cosa implica formalitzar uns 900 milions d'euros en nou finançament.

Aquests préstecs s'emmarquen en el programa posat en marxa pel Govern per ajudar el teixit productiu espanyol amb 100.000 milions d'euros, del qual se n'han desbloquejat dos trams de 20.000 milions d'euros cadascun. Està previst que l'Executiu en desbloquegi una tercera línia aquest dimarts al Consell de Ministres.

La cartera creditícia no dubtosa porta els dotze trimestres consecutius dels tres últims anys de creixement, a causa de l'elevat i sostingut increment de formalitzacions de noves operacions. La nova producció creditícia va registrar 1.396 milions, destacant l'augment del finançament a particulars, que es va elevar un 9,8%.

LA TAXA DE MORA BAIXA A UN 3,23%

Liberbank ha destacat el procés de reducció d'actius ociosos que s'ha fet durant aquests mesos. El volum de dubtosos va tancar el trimestre amb 812 milions d'euros, una caiguda del 24,5%. La taxa de mora va baixar dos punts bàsics respecte al tancament de 2019 i 128 punts bàsics en termes interanuals, i se situa en un 3,23%.

La cartera d'actius tòxics (dubtosos i adjudicats) es va reduir durant l'últim any en 771 milions d'euros, una caiguda del 26,2%. Aquesta millora va permetre que la ràtio d'actius improductius es reduís 3,2 punts percentuals, fins al 8,2%.

Noticias relacionadas

contador