• Les fortíssimes caigudes d'Abengoa de la setmana passada ha servit per accelerar unes vendes que ja venien de jornades prèvies
amper bolsamania

Les conegudes com “rampoines” del mercat espanyol (els valors de petita capitalització) estan actuant com un indicador avançat de la borsa? És una bona pregunta per a un moment en el qual segueix dominant l'optimisme a la renda variable, però en el qual la cautela és la paraula més usada pels analistes. Les borses han pujat molt en poc temps i s’acosten uns mesos (abril, maig...) durant els quals les tensions polítiques podrien ser l'excusa per a una correcció... que s'espera i del qual es tem.

  • 0,10€
  • 9,84%
  • 0,09€
  • 0,00%
  • 9,76€
  • 2,04%
"Alguna cosa està canviant" entre els valors 'petits' del mercat. Molts d'ells estan "deteriorant clarament" el seu aspecte

Les conegudes com “rampoines” ja han començat a patir aquesta correcció dins del Mercat Continu i podrien estar anticipant caigudes que més tard s'estendran a l'IBEX. Les “rampoines” de la borsa són títols amb característiques especials, la majoria dels quals han duplicat o triplicat el seu valor des de l'últim trimestre de 2016. Després d'aquestes fortíssimes alces, no s’estranya que en un moment donat arribin també les fortes caigudes. Per aquest motiu, els analistes de 'Bolsamanía' consideren que raonar que aquests valors estan actuant com un indicador avançat no seria el més adequat en aquest cas. Això sí, estan d'acord en què "alguna cosa està canviant" entre els valors 'petits' del mercat i en què molts d'ells estan "deteriorant clarament" el seu aspecte.

ABENGOA, LA GOTA QUE VESSA EL GOT

Aquests valors (Codere, Deoleo, Solaria, Amper, Ezentis...) porten al voltant de 4 o 5 jornades caient amb molta força. El que va ocórrer amb Abengoa la setmana passada ha estat una 'gota' més que ha servit per fer vessar el got.

El que va ocórrer amb Abengoa la setmana passada ha estat una 'gota' més que ha servit per fer vessar el got de les companyies de petita capitalització

Els títols d'Abengoa (tant els de classe A com els de classe B) se desplomaven a finals de la setmana passada (especialment dijous i, sobretot, divendres) davant l’allau de paper que va arribar al mercat i el fort impacte dilutiu que va suposar. Divendres Abengoa s'enfonsava davant l'entrada en circulació de 17.800 milions de títols de nova emissió de la companyia. Les caigudes van servir, a més de per enfonsar els títols de la mateixa Abengoa (les accions de classe B van caure fins als 0,02 euros per acció als quals cotitzen actualment), per arrossegar molts dels petits valors del Continu.

Aquest dimarts és Amper el pitjor títol del Mercat Continu amb caigudes que són ja superiors al 15% i sense una notícia concreta que estigui justificant aquestes retallades. Durant l'última setmana, Amper s'ha deixat un 30%. Codere, un dels valors de petita capitalització que pitjor ho ha fet durant les últimes jornades, perd un 35% durant cinc sessions. Coemac, l'antiga Uralita, es deixa un 25% en tres dies, mentre que Ezentis i Solaria han caigut un 12% i un 13%, respectivament, en aquest termini. "Des de finals de l'any passat alguns d'aquests valors han pujat un 200% o un 300%", recalca l'expert de 'Bolsamanía', José María Rodríguez.

Algunes d'aquestes companyies estan aprofundint a les caigudes amb la publicació de notícies que estan contribuint a penalitzar-les encara més. És el cas, per exemple, de Deoleo, que aquest dimarts ha comunicat una reducció de capital de fins a 323 milions d'euros per restablir l'equilibri patrimonial i evitar la seva dissolució.

Noticias relacionadas

contador