ep archivo   imagen de recurso de una torre de electricidad
AYTO. OSUNA - Archivo

Les companyies energètiques (Naturgy, Endesa, Iberdrola, Acciona, Repsol) respiren a la borsa després que el Govern anunciés aquest cap de setmana un impost als seus beneficis més suau del que s'havia anticipat durant la setmana passada.

  • 19,95€
  • 1,99%
  • 17,17€
  • 0,47%
  • 11,13€
  • -1,15%
  • 21,52€
  • 3,36%
  • 15,22€
  • -2,84%

"L'impost s'aplicarà només als beneficis extraordinaris (no a tots els beneficis generats a Espanya com s'especulava), serà al sector energètic (no només elèctric), semblant a l'aplicat a Itàlia (com ha reiterat Teresa Ribera aquest dilluns) i a partir de l'1 gener 2023 (encara que amb impacte en els beneficis del 2022)", destaquen els experts de Banc Sabadell.

"A falta de conèixer més detalls (com el tipus impositiu o la seva durada), l'impacte per al sector elèctric hauria de ser limitat, ja que els beneficis extraordinaris als quals aplicarà el nou gravamen amb les mesures ja vigents (com el límit del gas o la minoració dels windfall profits per a aquells contractes superiors a 67 euros/MWh) seria reduït (la major part de la producció de les elèctriques estaria venuda a preus inferiors a 67 euros/MWh)”, afegeixen.

"Igualment", valoren, "l'impacte al sector gasista també hauria de ser limitat mentre hi hagi alt pes de contractes coberts (a Naturgy el 80%/70% del 2022 i 2023)".

"Per la seva banda", destaquen, "el sector petrolier tampoc sembla que estarà molt penalitzat a la llum del que a Itàlia hauria passat, on Eni ha considerat que el cost, en el pitjor dels escenaris, implicaria alguns centenars de milions d'euros'".

En la seva opinió, "el biaix negatiu de la mesura torna a ser la ingerència regulatòria al sector i no tant l'impacte quantitatiu directe que pogués implicar. En tot cas, qualsevol figura impositiva nova s'acabaria traslladant al consumidor, per la qual cosa l'impacte al sector també seria limitat".

Per part seva, els experts d'RBC consideren que "es redueix el risc regulatori per a les energètiques integrades, però és menys clar per a jugadors renovables purs com Acciona/Acciona Energia, que actualment venen la seva producció espanyola a més de 100 euros/MWh".

Segons càlculs de JP Morgan, el nou impost tindrà un "impacte d'un dígit baix a mig (5%) en el benefici per acció (BPA) per a la majoria de les empreses, encara que en un primer càlcul preliminar, a falta de més detalls".

Noticias relacionadas

contador