cellnex telefonica

El banc d'inversió JP Morgan ha publicat el seu informe mensual sobre el sector de les 'telecos' europees, al qual inclou aquells valors que es veuran impactats per "clars catalitzadors positius a curt termini" i aquells que afrontaran catalitzadors negatius. En aquest llistat apareixen dos grans companyies espanyoles, Cellnex i Telefónica, encara que ho fan a bàndols diferents.

  • 31,74€
  • 1,12%
  • 4,25€
  • 0,62%

Cellnex es troba al grup de 'telecos' a les quals esperen catalitzadors favorables. Si és el cas, pesa positivament la possibilitat que sigui inclosa a l'Eurostoxx 50 a finals del mes. En aquest grup hi és també l'alemanya Deutsche Telekom (davant la possibilitat de vendre més de 20.000 milions d'euros en actius); Bouygues (a l'espera del que passi amb les ofertes per Equans al setembre); la grega OTE (davant les opcions de consolidació a nivell nacional); la portuguesa ENS (sobrecàrrega de la subhasta d'espectre), l'austríaca TKA (possible venda de torres); Liberty Global (per la seva gestió de la cartera) i Tele2 (venda de T-Mobile Netherlands).

AL COSTAT NEGATIU

Al grup de les 'telecos' sobre les quals JP Morgan té més dubtes a curt termini es troba Telefónica, de la qual no li agrada la competència espanyola a la qual ha de fer front, així com el pes negatiu de les divises. En aquest mateix grup apareixen Telecom Italia (davant la imminent entrada al mercat italià de la banda ampla d'Iliad) i British Telecom.

JP Morgan subratlla al seu informe el fet que els resultats del sector, en general, van ser bons durant el segon trimestre, amb els ingressos repuntant i superant les previsions del mercat.

"El segon trimestre va oferir una millora de la tendència dels ingressos per serveis a Europa d'uns dos punts percentuals (recolzant el tan esperat retorn al creixement dels ingressos del sector). Això, juntament amb repunts encara més grans als mercats emergents, va contribuir a un significatiu augment mitjà de l'1,7% dels ingressos del segon trimestre a l'univers de les empreses tradicionals europees. Els majors augments es van registrar a OTE (3,8%), TKA (3,7%), Telefónica (3,4% a tot Llatinoamèrica) i Deutsche Telekom", explica.

INFRAPONDERAR

El passat mes de juny, JP Morgan reiterava el seu consell d'infraponderar Telefónica, amb un preu objectiu de 3,30 euros, per sota dels 4,3 euros als quals cotitza actualment.

Per al banc nord-americà, el principal problema que afronta Telefónica es troba a Espanya, a causa de la intensa pressió competitiva al seu mercat domèstic.

Després de l'operació corporativa entre MásMóvil i Euskaltel, assenyalen que "l'esperança d'una consolidació de 4 a 3 (operadors) no s'ha aconseguit materialitzar". Els inversors estrangers esperaven que MásMóvil es fusionés amb Vodafone, cosa que hauria reduït molt més la competència a Espanya.

"La nostra anàlisi suggereix que les pressions competitives, anteriorment limitades a baixos segments (de preus), han proliferat a nivells més alts", assenyalen des del banc nord-americà.

En aquest sentit, esmenta l'operador de baix cost Digi, que ha començat a oferir serveis de banda ampla; i MásMóvil, que ha entrat al mercat de la televisió. A més, Orange ha reajustat substancialment les seves ofertes de gamma alta.

"Ens preocupa que Telefónica pot veure obligada a respondre-hi", assenyala JP Morgan, en el sentit d'haver de reajustar les seves ofertes de gamma alta i mitja a la baixa per fer front a la competència.

En la seva opinió, Telefónica ha fet una bona feina amb les seves últimes operacions corporatives al Regne Unit, Brasil i la venda de torres, que han permès reduir el deute en uns 9.000 milions d'euros.

"Si bé aquestes operacions, al costat de la política de scrip dividend (dividend en accions), són clarament benvingudes, ens preocupa l'entorn competitiu espanyol", reitera JP Morgan, ja que aquest mercat suposa el 46% de la seva valoració fonamental.

Noticias relacionadas

contador