ep torre electrica 20200325105803
EUROPA PRESS - Archivo

Més de 3.500 milions d'euros en només una setmana. Tres dels grans grups energètics espanyols s'han llançat aquests últims dies als mercats. Repsol, Naturgy, Iberdrola i Red Eléctrica han accelerat el pas, aprofitant que hi ha fam per les emissions de deute espanyol, desafiant l'entorn d'incertesa que ha provocat la crisi del coronavirus.

  • 11,53€
  • -0,09%
  • 23,92€
  • 0,84%
  • 15,93€
  • -0,50%

Pel que fa a Repsol, l'empresa presidida per Antonio Brufau, ha tancat amb èxit l'emissió de bons per un import total de 1.500 milions d'euros en dos trams, a cinc i 10 anys. La petroliera ha col·locat un total de 750 milions d'euros a cinc anys, amb un diferencial de 220 punts bàsics sobre el 'midswap' i un cupó del 2% anual, i 750 milions d'euros més a 10 anys, amb 265 punts bàsics sobre aquesta referència i un cupó del 2,6% anual.

La següent en ambició és Naturgy, que aquest dilluns també ha confirmat una emissió de bons a cinc anys, per import de 1.000 milions d'euros. Quant a les condicions, un cupó anual del 1,25%.

Ho ha fet a través del programa Euro Medium Term Notis (EMTN), llistat a la borsa de Luxemburg. Aquest programa es canalitza a través de dos vehicles emissors (Naturgy Capital Markets i Naturgy Finance). I té recorregut, perquè el seu límit actual són 12.000 milions d'euros, dels quals té emesos 8.700. De fet la companyia assumeix que continuarà “explorant oportunitats per seguir optimitzant l'estructura del seu balanç i reforçant el seu excel·lent perfil de liquiditat”.

L'empresa presidida per Francisco Reynés justifica l'emissió per l'objectiu de reforçar la seva posició de liquiditat, que actualment arriba als 9.000 milions, entre caixa i línies de crèdit no disposades.

APETIT INTERNACIONAL

És una posició molt similar a la d'Iberdrola. L'elèctrica basca va col·locar la setmana passada, en vespres de la seva junta anual, una emissió de bons verds per import de 750 milions d'euros i venciment al 2025. En el seu cas, la col·locació es va realitzar entre més de 220 inversors, sobretot, d'Europa (Regne Unit, inclòs).

En aquest cas, el moviment no estava destinat a reforçar la liquiditat, sinó al refinançament de deute previ. En concret, refinançar inversions en renovables, la majoria parcs eòlics, a tres dels principals mercats de la companyia bilbaïna: Espanya, Mèxic i Regne Unit.

La tercera energètica de l'Ibex en import que s'ha llançat als mercats aquests últims dies és Red Eléctrica. En el cas de l'empresa presidida per Beatriz Corredor (qui està a l'espera de ser confirmada en el seu lloc en junta d'accionistes), 400 milions d'euros, emesos, de nou, a Luxemburg. També, a cinc anys i amb un cupó anual del 0,875%.

I poden arribar més moviments. Endesa porta a la seva pròxima junta (prevista per al 5 de maig), la renovació del vistiplau al consell per emetre bons i altres tipus d'instruments financers.

Noticias relacionadas

contador