ep parque eolico en tenerife
ENDESA

Les elèctriques saben que es juguen la transformació del sector en el futur més immediat. La Llei de Canvi Climàtic ja ha començat la seva tramitació parlamentària i d'aquí sorgiran inversions que superaran els 200.000 milions d'euros. El problema, que aquesta xifra arriba fins a 2030. Per això, en un entorn de crisi com l'actual, insten a executar la inversió al més aviat possible.

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

Una exigència d'inversió immediata en què les companyies del sector energètic volen ser subjecte actiu, jugar-se els seus diners, i que ha quedat palès aquest dilluns a la megacimera empresarial organitzada per la CEOE, en la qual van intervenir tots els primers espases del sector.

Un dels punts de consens és la necessitat d'eliminar les restriccions a la inversió en xarxes, que no pot superar el 0,13% del PIB. És a dir, si s'inverteix en producció renovable, la xarxa també hauria d'accelerar el pas.

“La principal barrera que ens trobem i que creiem necessari flexibilitzar és el límit del 0,13% del PIB. Demanem que sigui eliminat o adequat amb els plans d'inversió específic”, va instar sense embuts el president de Viesgo i del Club Espanyol de l'Energia, Miguel Antoñanzas.

300.000 NOVES OCUPACIONS

És el mateix plantejament que va proposar Iberdrola. El seu president, Ignacio Galán, va reclamar eliminar aquest límit màxim a la inversió amb l'objectiu de crear fins a 40.000 ocupacions només en aquest segment, el de xarxes, de la qual cal recordar-ne que la companyia participada per l'Estat, Red Eléctrica, és l'operador del sistema. De fet, Galán va desglossar, com ja ha fet en altres ocasions, l'oportunitat per a l'ocupació que passa per apostar per les renovables.

Segons Galán, el gir vers l'‘energia verda’ pot generar fins a 300.000 ocupacions, que serien especialment rellevants a l'Espanya rural. En concret, va estimar que cada ocupació en energia en genera 12 més a d'altres sectors vinculats. Una xifra que va en la mateixa línia que la promesa pel Govern a la nova Llei de Canvi Climàtic, que preveu entre 250.000 i 350.000 ocupacions netes d'aquí a 2030.

D'aquí l'exigència d'accelerar el rellotge per començar a fer camí al més aviat possible. Endesa assegura que pot ampliar un 30% els seus plans d'inversió fins a 2022, i arribar a 7.500 milions d'euros, si es donen les condicions reguladores adequades, segons va avançar el conseller delegat de la companyia, José Bogas. I no sols és inversió com a ingredient únic, perquè les elèctriques necessiten estabilitat en la política laboral, amb “mecanismes de flexibilitat per permetre adaptar les necessitats de les companyies, a vegades estacionals”, en paraules del president de Naturgy, Francisco Reynés.

Repsol també va instar a accelerar la inversió, però sense determinismes. És a dir, obrir la mà a una transformació ecològica que també inclogui, per exemple, la renovació del parc d'automòbils. “Totes les tecnologies poden aportar el seu gra de sorra a la reducció d'emissions”, va resumir el seu president Antonio Brufau en defensar la “neutralitat” de la inversió.

Noticias relacionadas

contador