fridman-mikhail-letterone-rusia-dia
Reuters

Dia

0,01€
  • 0,00€
  • -1,56%

L'OPA de LetterOne sobre DIA és la "millor opció" per als accionistes que vulguin recuperar una mica del que s'ha invertit en el valor. Aquest ha estat un dels arguments esgrimits pel fons de Mikhaïl Fridman per animar els accionistes a vendre a l'OPA, però l'informe amb el qual va sol·licitar a la CNMV la modificació en les condicions de l'oferta no deixa dubte: l'acció de DIA val "zero euros", apunta la taxadora Duff & Phelps.

El regulador avala aquesta conclusió després d'encarregar una segona anàlisi a un expert extern, indicava aquest dilluns a autoritzar el canvi de condicions i recolzar que l'oferta és considerada "preu equitatiu" d'acord amb la normativa i a la vista de la fràgil situació financera de DIA.

LetterOne requeria que el regulador acceptés la seva oferta com a preu equitatiu per evitar haver de llançar una altra oferta a un preu més gran si després de tancar l'OPA es feia amb el control d'almenys un 50% del capital. En principi, el preu equitatiu a pagar seria el major pagat durant els últims 12 mesos per adquirir accions de la companyia (3,73 euros), però la normativa permet determinar aquest preu per altres mètodes que reflecteixin de forma efectiva el valor de la companyia.

Així, l'informe de Duff & Phelps ha utilitzat els mètodes proposats en la norma d'opes: descomptes de flux de caixa, valoració teòric comptable, valor liquidatiu, valoració d'opcions, múltiples de companyies cotitzades comparables i la cotització mitjana ponderada entre octubre i febrer.

En quatre d'aquests sis mètodes la valoració de l'acció de DIA és zero euros. Els títols de la cadena de supermercats valdrien 0,59 euros per cotització mitjana ponderada entre octubre i febrer i entre 0,003 i 0,105 euros per valoració d'opcions.

Els minoritaris de DIA han criticat LetterOne per llançar una "OPA barata" per fer-se amb la companyia. Des del fons de Fridman han defensat en tot moment que la situació de la companyia no justificava un altre preu. Menys encara després de conèixer el deteriorament que s'ha produït en el negoci durant els últims mesos, com mostra l'informe de Duff & Phelps.

MÈTODES UTILITZATS

Per als taxadors contractats per Fridman, les opcions de valoració "més adequades" són el descompte de flux de caixa i la valoració d'opcions. També s'observa adequats mètodes estàtics com la valoració teòric comptable o el valor liquidatiu.

Per a la seva anàlisi, la companyia s'ha basat en els estats financers de 2018, en l'avanç de resultats del primer trimestre donat per la companyia i en informació no pública que ha proporcionat tant DIA, LetterOne com fonts del mercat.

A la vista de l'anàlisi a través d'aquests mètodes, Duff & Phelps conclou que tant a la data de valoració (26 d'abril) com a la data de l'informe (3 de maig) el valor de DIA se situa entre 0 i 0,59 euros per acció.

Noticias relacionadas

contador