elke konig
Bundesverband Deutscher Banken-Flickr

La Junta Única de Resolució (JUR) ja ha pres una decisió: no compensarà els afectats per la resolució de Popular. L'organisme que presideix Elke König ha decidit de manera preliminar, basant-se en el tercer informe de Deloitte, que no fa falta concedir una compensació als accionistes i creditors de Popular. Per prendre una decisió final avaluarà els comentaris que els afectats li remetin durant les properes setmanes.

L'informe, la versió no confidencial del qual s'ha publicat aquest dilluns, aclareix que haurien perdut més amb una liquidació del banc. De fet, explica que les pèrdues en què haurien incorregut en un hipotètic concurs de creditors haurien estat "substancialment majors" que les que es van produir després de la decisió presa per la JUR.

"La JUR decideix de manera preliminar, en base als resultats de l'informe de 'valoració 3', que no estima compensar antics accionistes i creditors de Banc Popular els interessos dels quals van ser afectats com a resultat de la decisió de resolució. Abans que la JUR prengui una decisió final pel que fa a la necessitat de concedir la compensació, la JUR inicia ara el 'dret d'audiència'", assenyala l'organisme en un comunicat.

Aquest tercer informe tenia l'objectiu d'aclarir quin dels dos escenaris, la liquidació o la resolució, hauria resultat més perjudicial per als accionistes de Popular. Fa una mica més d'un mes ja es van fer públiques algunes conclusions de l'informe, que va determinar que els dipositants de Popular haurien perdut diners si l'entitat s'hagués liquidat en lloc d'haver anat a la resolució.

UNA CONCLUSIÓ ESPERADA

Era un resultat que es podia esperar. L'anàlisi de Deloitte conclou que amb una hipotètica liquidació no només els accionistes i alguns tenidors de bons haurien perdut els seus diners, sinó que també ho haurien fet els dipositants amb més de 100.000 euros a l'entitat, ja que el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD ) protegeix quantitats inferiors. A més, explica que els accionistes i la resta de creditors haurien patit un cost dues vegades superior.

Així, la Junta Única de Resolució (JUR) finalment no es veurà obligada a compensar els afectats per haver decidit resoldre el banc, una cosa que només hauria passat si aquest document hagués conclòs que una hipotètica liquidació hauria estat menys perjudicial per als afectats.

Aquest document és el tercer informe que realitza Deloitte per a la JUR en el marc d'aquest procés. El febrer es va publicar amb algunes parts censurades el primer d'ells, el que l'autoritat europea va utilitzar com a base per analitzar la viabilitat del banc. Aquest document establia tres escenaris de valoració, el que va seguir un segon que suposava una revisió del primer.

ELS AFECTATS PODRAN ENVIAR COMENTARIS SOBRE AQUESTA DECISIÓ

Un cop publicada la decisió, la JUR obre ara un període de dret d'audiència, durant el qual els afectats per la resolució de Popular poden registrar-se per enviar comentaris, però han de demostrar que van ser afectats per la resolució.

Per a això, hauran de presentar una prova d'identitat vàlida i una altra sobre el títol de propietat dels instruments que van ser amortitzats o convertits i transferits. El període de registre està obert fins al pròxim 14 de setembre a les 12.00 hores.

Després que la JUR verifiqui la identitat i la propietat d'aquests afectats, s'obrirà una segona fase durant la qual avaluarà les sol·licituds de registre. Durant aquesta fase, els afectats podran expressar per escrit a través d'una plataforma electrònica els seus comentaris sobre la decisió de la JUR de no compensar-los per la resolució de Popular.

Aquests comentaris seran avaluats per la JUR i tinguts en compte per a la decisió final sobre aquest tema que prendrà l'autoritat europea sobre si ha de concedir-los una compensació.

Noticias relacionadas

contador