ep abengoa
EUROPA PRESS - Archivo

'Dia D' per a Abengoa. Per segona vegada en cinc anys, la companyia ha de decidir, a l'últim minut, si arriba a un acord amb els seus creditors i se salva o si, per contra, fa un pas enrere, abaixa els braços i cau en el concurs. Una decisió que es prendrà aquest dimarts, en un consell d'administració clau, en el qual tampoc es descarta que prolongui les negociacions, almenys, fins a final de mes. La volatilitat en vista d'aquesta trobada era tal (estava disparada més d'un 63%) que la CNMV ha decidit suspendre "cautelarment" la seva cotització "amb efectes immediats".

  • 0,02€
  • 0,00%
  • 0,01€
  • 0,00%

La companyia va marcar la data límit del 14 de juliol com a dia per decidir si és o no viable. I ho ha de fer en unes negociacions a múltiples bandes, perquè no sols negocia amb els bancs, si no també amb els creditors comercials i amb ICO i Cesce, dues entitats estatals que poden jugar un paper clau en el futur de la companyia sevillana. Això sí, sempre que hi hagi acord.

La pota essencial és el pacte amb els bancs, als quals ha arribat a plantejar quitacions pròximes al 90%. Unes negociacions en els quals participen grans de la banca espanyola, com ara BBVA, CaixaBank, Santander, Bankia i Bankinter. Al tancament de 2019, segons dades de la pròpia companyia (encara que sense auditar), el passiu financer brut d'Abengoa era de 5.948 milions d'euros i d'aquests, 4.000 milions amb venciment a curt termini.

No és l'únic pas. A més, ha d'obrir una via de futur amb els seus creditors comercials, als quals deu més de 1.200 milions, segons dades al tancament de l'exercici 2019. A aquests els ha proposat quedar-se amb part del que la companyia pugui ingressar amb els arbitratges internacionals que té pendents de resolució. El més rellevant és el que manté a la Cort d'Estocolm contra Espanya, per la ‘destralada’ a la retribució de les renovables de 2012 i que valora en 1.000 milions d'euros.

I queda el pes de l'Estat i la rellevància que doni al fet que caigui o no una empresa com Abengoa. La companyia ja ha demanat la participació de l'Administració en el seu rescat. Ho ha fet per dues vies. D'una banda, mitjançant una nova línia de liquiditat de 250 milions d'euros a cinc anys, a través de l'ICO. Per un altre, amb línies d'avals ‘revolving’ per 300 milions que gestionaria a través de Cesce.

Els inversors són molt optimistes pel que fa a l'opció d'un acord, la qual cosa ha provocat intenses pujades d'Abengoa aquests darrers dies. Aquest dimarts, abans que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) hagi decidit suspendre la seva cotització "per concórrer circumstàncies que poguessin pertorbar el normal desenvolupament de les operacions" sobre el valor, els seus títols de classe 'B' pujaven un 63,16% i els de classe 'A' un 56,31%.

Noticias relacionadas

contador