ep el presidente de iberdrola ignacio sanchez galan
EUROPA PRESS - Archivo

La CNMC ha imposat una multa de 1.350.000 euros a Iberdrola Clientes S.A.U (comercialitzadora del Grup Iberdrola al mercat lliure), per haver incomplert les mesures de protecció al consumidor recollides en la normativa sectorial, cometent una infracció greu, de conformitat amb el que disposa l'article 110 t) de la Llei 34/1998, de 7 d'octubre, del Sector d'Hidrocarburs. (SNC/DE/143/19). El cas va tenir el seu origen en la denúncia remesa per una associació de consumidors i usuaris.

  • 11,61€
  • 1,31%

Arran d'aquesta demanda, la CNMC va iniciar un expedient sancionador contra la companyia per avaluar els indicis de possibles pràctiques que contravinguessin als drets dels consumidors.

El passat 18 de gener de 2018, Iberdrola Clientes S.A.U va enviar 45.684 comunicacions comercials a clients amb contracte al mercat lliure indexat a la Tarifa d'Últim Recurs (TUR), la qual fixa el Govern per als consumidors del mercat regulat. En les seves cartes els indicava que, a partir del 28 de febrer, passarien a tenir una tarifa de tipus fix i amb un preu estable, i se'ls aplicaria un descompte (-10%) al terme fix i al variable durant 12 mesos.

El comunicat especificava els avantatges de la nova tarifa i detallava com a valor positiu la seva estabilitat (preu fix) davant l'anterior (indexada al preu variable de la TUR/tarifa regulada), així com la seva aplicació automàtica i, per tant, sense necessitat de gestions per part del consumidor.

No obstant això, Iberdrola no aportava cap comparació o advertiment per tal de fer veure que les tarifes prèvies (indexades TUR) eren més barates i que el canvi (a un preu fix) podia suposar una pujada global, que es va traduir en un increment a prop del 14% el 2018.

Tampoc hi va haver cap referència en aquest comunicat a la possibilitat de rescindir el contracte en rebre l'avís de modificació de les seves condicions, informació que resulta legalment exigible.

ENCARIMENT, DRETS I SANCIÓ

La resolució assenyala que l'oferta d'Iberdrola disminuïa un 4,53% el preu al terme fix, però es pujava un 20,33% al terme variable.

D'aquesta manera, aquests canvis suposaven per a un consumidor tipus (consum de 3.000 kWh/any) un increment del 14,82% en termes globals (31,50 euros/sense impostos) en haver-se mantingut durant tot el 2018 la TUR vigent al gener i aplicable al primer trimestre d'aquest any.

Per tot això, la CNMC ha conclòs que Iberdrola ha incomplert dues de les mesures de protecció dels consumidors establertes a l'article 57 bis de la Llei 34/1998 -apartats f) ig)-, donant lloc amb això a la infracció tipificada a l'article 110 t) de l'esmentada Llei 34/1998.

Concretament, ha contravingut el dret que tenen els consumidors en ser degudament avisats de qualsevol intenció de modificar les condicions del contracte i en ser informats del seu dret a rescindir-lo quan rebin l'avís. Els clients també tenen dret a rebre informació transparent sobre els preus, tarifes i condicions generals aplicables a l'accés i a l'ús dels serveis de gas.

En conseqüència, la CNMC imposa Iberdrola Clientes S.A.U una sanció consistent en el pagament d'una multa de 1.350.000 euros.

Aquesta resolució, que compta amb els vots particulars de dos consellers de la Sala de Supervisió Reguladora, posa fi a la via administrativa i pot interposar-s'hi recurs contenciós-administratiu davant l'Audiència Nacional, en el termini de dos mesos a comptar des del dia següent al de la seva notificació.

Noticias relacionadas

contador