ep archivo - electricidad energia cables torres electricas corriente
EUROPA PRESS - Archivo

Iberdrola i Endesa continuen patint a la borsa pel cop de destral del Govern a la retribució de generació nuclear i hidroelèctrica. Aquest dimecres, el banc nord-americà Citi ha retallat la valoració de les dues companyies per aquest motiu.

  • 17,06€
  • 0,71%
  • 11,61€
  • 1,31%

En el cas d'Endesa, la companyia més afectada, ha retallat el seu consell a neutral i el preu objectiu fins als 21,20 euros des dels 23,60 euros. I en el cas d'Iberdrola, ha reiterat el consell de vendre el valor i ha rebaixat la seva valoració fins als 8,30 des dels 8,60 euros per títol.

Aquests experts esperen que l'impacte de la proposta del govern espanyol de recuperació del 'benefici extraordinari de CO2' (l'anomenat windfall profit) redueixi un 14,3% el benefici per acció (BPA) d'Endesa durant el període de 2021 a 2025, un 8,3% el BPA d'Iberdrola i un 3,4% el d'Enel (màxim accionista d'Endesa amb un 70% del capital).

Això hauria de provocar un ajust en la guia de beneficis d'aquestes tres companyies, cosa que indica que "la indústria, tot i les fortes inversions de capital, pateix un deteriorament dels guanys", argumenten aquests experts.

En la seva opinió, la història d'aquestes empreses com a actors "de creixement i lideratge global, que es basa en gran mesura en la reestructuració (inversions de valor i fusions i adquisicions) ha de reescriure i podria haver d'incloure la moderació de dividends, la reorientació i l'eliminació de riscos".

Segons la valoració de Citi, els guanys esperats pel consens "són injustificades", de manera que "la valoració és insostenible, en la nostra opinió".

COP DE DESTRAL DE 1.000 MILIONS D'EUROS

El Govern busca abaratir en un 15% la factura energètica dels consumidors "domèstics i industrials" amb l'aprovació de l'anomenat Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric i una retallada en l'anomenat "dividend del CO2" en uns 1.000 milions d'euros.

Així ho ha anunciat aquest dimarts la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que ha aprovat dues mesures coincidint, precisament, amb l'entrada en vigor de la nova factura de la llum que discrimina el cost de la tarifa en funció de la franja horària.

Segons els analistes de Bankinter, "són males notícies per al sector, ja que posa de manifest el risc regulador al qual està subjecte". "Cada vegada que surten a la llum aquest tipus de noticies el sector elèctric reacciona amb caigudes en erosionar la confiança dels inversors", afegeixen, de manera que la seva estratègia d'inversió per a 2021 "passa per focalitzar-se en sectors més lligats a l'evolució del cicle", com industrials, logística, bancs, consum discrecional, hotels, "i no tant en sectors regulats com l'elèctric".

Noticias relacionadas

contador