ep presidentela aeb jose maria roldan
EUROPA PRESS

El president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, ha subratllat que el sector no va realitzar cap trucada al Tribunal Suprem, i ha afegit que ni tan sols s'esperava la sentència que dictaminava que el subjecte passiu de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD) és el prestatari.

"Radicalment no, no vam trucar al Tribunal Suprem", ha insistit Roldán en una entrevista a Cadena Ser recollida per Europa Press després de les contínues acusacions que apunten que la banca va pressionar l'Alt Tribunal per revisar la sentència, cosa que es produirà el proper 5 de novembre, quan el Ple aclarirà la doctrina amb la qual ha d'interpretar la seva decisió.

El president de la patronal bancària ha aclarit que la sentència va arribar amb una "sorpresa absoluta". "Recordo haver vist la notícia en premsa i vam passar tot el dia veient quines conseqüències podia tenir mentre els bancs queien a plom a la borsa, ja que es va fer pública un dijous amb el mercat obert", ha explicat. "Ni tan sols vam tenir temps per reaccionar", ha postil·lat.

En la seva opinió, aquest tipus de sentències, amb gran repercussió en termes de mercat, haurien de publicar-se amb el mercat tancat o, en cas contrari, amb cert avís a les autoritats reguladores per tal que puguin organitzar el tràfic mercantil.

Després de conèixer la sentència del Suprem, la banca va perdre uns 6.000 milions d'euros en capitalització borsària, ja que quan hi ha incertesa els inversors reaccionen posant-se en el pitjor dels pitjors escenaris. "La tendència a sobrereaccionar és el més racional", ha precisat.

En qualsevol cas, Roldán confia que si finalment són les entitats, i no el client, les que han d'assumir l'impost sobre les escriptures públiques, no tindrà cap efecte retroactiu. "Els canvis tributaris no poden tenir retroactivitat", ha defensat.

Així mateix, el president de l'AEB ha dit que la banca, com qualsevol altra indústria, haurà de buscar com ser rendible si li augmenten els costos. A la pràctica, però, dependrà de la política comercial de cada entitat i del grau de competència del sector, que segueix sent "important".

Durant aquests dies de 'buit legal', Roldán ha admès que s'està produint un retard en la signatura d'hipoteques. "Hi ha un cert alentiment en aquests dies que està preocupant a la gent. És important que els diners flueixin, que no hi hagi una paralització. Això seria molt negatiu", ha indicat.

D'altra banda, pel que fa a la intenció del ministeri de Justícia de penalitzar els bancs que litiguen amb mala fe, Roldán ha dit que "tothom té dret a la tutela judicial efectiva i a les clàusules sòl el Suprem ha dictat que quan falta transparència són nul·les, però que quan hi ha transparència són vàlides. "No veuríem raonable que es penalitzés", ha subratllat.

LA BANCA NO ESTÀ PER CONTRIBUIR EXTRAORDINÀRIAMENT

De la mateixa manera, Roldán ha explicat que el sector financer no està per contribuir de manera extraordinària, després de ser preguntat per la creació d'un nou impost específic que havia plantejat el Govern.

"La banca a Espanya representa al voltant del 3% de l'economia. Som el sistema circulatori. Deixem que aquest 3% funcioni i pugui ajudar al 97% restant", ha defensat Roldán, i ha explicat que el sector es troba en plena transformació tecnològica i en un entorn de tipus d'interès baixos, que sembla que es mantindran durant un període prolongat.

"Hem de deixar la banca recuperar la rendibilitat perduda i que sigui capaç de finançar l'economia", ha afegit. Segons ha dit, els bancs han de retribuir els accionistes amb el que aquests li demanen, mentre que ara mateix ho estan fent per sota.

Finalment, Roldán ha admès que "clarament hi ha perill de contagi italià". "Hem de mantenir la disciplina dels últims anys, ser capaços de separar-nos del que passa a Itàlia", ha advertit.

Noticias relacionadas

contador