ep fachadatribunal supremo 20170511154302
EUROPA PRESS

La confirmació o rectificació de la decisió del Tribunal Suprem sobre qui ha de pagar la part corresponent a l'impost en la concessió d'hipoteques no arribarà fins d'aquí a dues setmanes. El president de la Sala del Contenciós-Administratiu, Luis María Díaz-Picazo, ha convocat el ple de la Sala per al proper 5 de novembre.

Aquesta mateixa Sala va dictar fa uns dies que el banc s'ha de fer càrrec del pagament de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats en la signatura d'una hipoteca. No obstant això, un dia després el president de la Sala va decidir, a la vista del fort impacte econòmic i social de la notícia, advocar al Ple del Contenciós-Administratiu per ratificar o revocar aquesta decisió, que canvia la jurisprudència anterior sobre el mateix tema.

Aquesta reunió del Ple se celebrarà el 5 de novembre durant la qual es tractaran els recursos de casos similars. En tot cas, el Tribunal Suprem ha deixat clar que ni la sentència de dijous ni les que ja siguin fermes es poden revisar. Així, la trobada servirà per discernir quina part ha de pagar l'impost.

Díaz-Picazo ha pres aquesta decisió després de mantenir una reunió amb el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i el seu vicepresident, Ángel Juanes, així com amb els magistrats que van dictar la sentència el passat dijous, Nicolás Maurandi, Ángel Aguallo, José Diaz, Francisco Jose Navarro, Jesús Cudero i Dimitry Berberoff.

Al seu comunicat, el Suprem afirma que els magistrats de la Sala i el president han actuat en relació amb aquest tema "en tot moment" amb "plena lleialtat a l'alt tribunal" i "amb independència, professionalitat i competència tècnica en la interpretació i aplicació de la llei", així com "amb escrupolós respecte a les normes processals aplicables al present cas".

Així, el tribunal defensa que el Ple s'ha reclamat pels assumptes "pendents i no resolts" en relació amb aquesta matèria. El president de la Sala pot utilitzar aquest dret quan ho consideri necessari, "sense perjudici de les facultats del Ple per resoldre el que en Dret procedeixi".

El mateix dijous que es va publicar la sentència, de fet, se’n van decidir dues entre les mateixes parts i amb el mateix objecte. Aquestes dues sentències, en estar resoltes, no formen part del grup de recursos de cassació que el president de la Sala va demanar divendres passat que es paralitzessin. No obstant això, no es coneix la seva decisió, ja que encara no s'han notificat a les parts.

Noticias relacionadas

contador