ep presidentela aeb jose maria roldan encongreso
CONGRESO

Si el Tribunal Suprem confirma el pròxim 5 de novembre la seva decisió que el banc sigui el que s'ha de fer càrrec de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats, les hipoteques seran més cares o les entitats deixaran de concedir-les al ritme que ho fan ara. El president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, així ho creu i adverteix: "La banca no ho pot tot".

"Aquest negoci és com qualsevol altre. Si al fabricant del tamboret sobre el qual estic assegut li pugen els costos i comença a vendre en pèrdues, el fabricant pot fer dues coses: o intentar augmentar el preu o deixar de fabricar el tamboret", ha assenyalat durant una entrevista a Espejo Público. Segons la seva opinió, no hi ha empreses que venguin a pèrdues, de manera que "si t’augmenten els costos hauràs de pensar en formes de recuperar aquests costos".

Roldán ha assenyalat que l'encariment o no de les hipoteques "dependrà de la política comercial de cada entitat, del grau de competència i de la fortalesa de la demanda per a aquest tipus de crèdit". "No ho sabem, però lògicament l'augment de costos ha de tenir alguna conseqüència. En aquesta indústria i en totes", ha afegit.

Segons el president de l'AEB, és "inevitable" que es produeixi un cert alentiment de la concessió d'aquest tipus de préstecs fins que es pronunciï el Suprem "a causa de la incertesa que hi ha". En tot cas, segons ha dit, no es busca un perjudici al client, sinó "donar-li el servei en les condicions millors".

En tot cas, ha advertit que "la banca no pot amb tot" i necessita estabilitat i seguretat jurídica. "No podem pensar que podem amb tots els problemes del nostre país", ha apuntat Roldán, segons el qual l’"hivern" a nivell internacional "s'està acostant". "És molt important que aquesta casa que hem construït durant els últims anys amb mesures que ens han costat molt no comencem a trencar-ne la teulada just quan venen aquests temps més complicats a nivell internacional", ha sentenciat.

Roldán ha negat que la banca hagi pressionat els magistrats perquè es produís un canvi d'opinió i ha criticat que la notícia es fes pública amb el mercat obert. "És millor avisar les autoritats públiques quan alguna cosa pot tenir una rellevància sistèmica com la va tenir", ha afegit.

RESPONSABILITAT ZERO

El president de l'AEB ha afirmat que aquesta qüestió és "un tema tributari", de manera que la responsabilitat de la banca "és zero". Una xifra molt per sota de l'impacte que les grans empreses d'inversió estimen per a la banca, que en alguns casos és de 10.000 milions d'euros, uns números "absolutament absurds". Tot i això, considera que és "lògic" que, davant d'una situació d'incertesa, els mercats es preparin per al pitjor escenari, "perquè així no tindran sorpreses".

"Nosaltres hem complert la llei. No és un tema contractual en què els bancs hagin mentit, hem complert la llei, complim les sentències i hi som a futur el que hagin de dir els tribunals però les dades són aquestes", ha apuntat.

Roldán ha demanat que la decisió del Suprem clarifiqui "el més clar possible" la situació perquè "els mercats no entrin a especular". "Les interpretacions a Londres dels diversos inversors han estat absolutament variades i algunes d'elles absurdes", ha assenyalat el president de l'AEB. Per això, veu important que els inversors "vegin claredat a Espanya".

Noticias relacionadas

contador