matteo-salvini

Tots els bancs italians estan caient amb força aquest divendres en el Ftse MIB, portant a l'índex a registrar caigudes del 1,3% a aquestes hores. En aquesta ocasió, sembla que els descensos en les entitats italianes estan contagiant a les espanyoles. Dins de l'Ibex, CaixaBank, Sabadell, BBVA, Bankia... són els pitjors valors del selectiu i l'Ibex és el pitjor índex d'Europa (-0,7%) per darrere de l'italià.

La possibilitat d'un avançament electoral torna a sobrevolar Itàlia i està pressionant a la seva borsa. Bloomberg informa que Matteo Salvini podria estar plantejant-se seriosament trencar amb el seu soci de Govern, el 'Moviment 5 Estrelles', i convocar eleccions anticipades. Una font oficial va dir que Salvini havia demanat una reunió amb el president de la república, Sergio Mattarella, a qui hauria d'informar formalment si decideix renunciar al Govern. Mattarella ha negat aquestes informacions.

En Bloomberg assenyalen que "hi ha raons per a pensar" que Matteo Salvini podria finalment forçar a unes eleccions anticipades. D'una banda, desviaria l'atenció d'un escàndol creixent sobre el suposat finançament il·legal de Rússia. D'altra banda, trencaria amb Luigi Di Maio, líder del 'Moviment 5 Estrelles', amb qui cada vegada té més problemes.

El periòdic italià 'Il Sole 24 ori' publica que Di Maio ha mostrat la seva intenció d'acabar amb la polèmica i que ha dit que anirà a veure a Salvini i parlaran entre ells. "Siguem clars i avancem", ha assenyalat.

Bloomberg afegeix que el temps ara és clau i precisa que si Salvini trenca el Govern ara, es podrien celebrar eleccions al setembre, a temps perquè la nova administració afronti la negociació del pressupost per a 2020.

"Quan Itàlia puja amb força i recupera -es revaloritza un 20% l'any- nosaltres pugem moltíssim menys però quan cau, caiem moltíssim més", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. L'efecte contagio d'Itàlia a Espanya no és una cosa nova, encara que en els últims temps no és una cosa tan evident com ho va ser en el seu moment. No obstant això, és cert que els problemes d'Itàlia afecten l'índex espanyol molt més que a la resta de places del Vell Continent.

Noticias relacionadas

contador