mario-draghi-gobernador-bce
Thomas Lohnes / Getty Images

Els bancs de l'IBEX 35 es disparen aquest dimecres a borsa impulsats pels rumors que el Banc Central Europeu (BCE) pogués tornar-los part de la taxa que paguen per l'excés de liquiditat dipositat al supervisor, l’anomenat facilitat de dipòsits. El sector Bancs de l'índex Eurostoxx també s'ha disparat i ara mateix puja gairebé un 2%.

Les principals entitats del país experimenten pujades d'entre l’1,5% i el 4% després de conèixer la notícia, publicada per Reuters. Concretament, Santander és el més alcista amb una pujada superior al 3%, seguit per Bankia, Caixabank, Sabadell i Bankinter que repunten més d'un 2%, mentre que BBVA s'impulsa més d'un 1%.

L'agència informa, citant diverses fonts, que el personal del supervisor es troba treballant en diferents opcions per rebaixar la taxa que abonen les entitats pel seu excés d'efectiu com una possible forma de contrarestar els efectes de la política de tipus baixos que es mantindrà, almenys, fins a finals de 2019.

D'acord amb Reuters, la mesura retornaria part dels 7.000 milions d'euros que la banca de la zona euro abona al supervisor cada any mitjançant el pagament d'un interès del 0,4% del seu excés de reserves. La mesura encara es troba en fase d'estudi i no ha arribat al nivell del Consell de Govern.

La notícia arriba després que Mario Draghi, president del BCE, obrís aquest matí la porta a implementar mesures que contribueixin a mitigar els efectes sobre la banca dels tipus d'interès negatius.

"No ens falten instruments per complir el nostre mandat", ha assegurat durant una conferència pronunciada a Frankfurt, durant la qual ha reiterat que el BCE ajustarà l'orientació a llarg termini dels tipus d'interès en funció de les noves perspectives d'inflació.

Draghi respon així a les pregàries dels bancs, que atribueixen la seva baixa rendibilitat a l'escenari de baixos tipus d'interès. El president del supervisor va avançar després de l'última reunió de tipus del BCE, a principis d'aquest mes, que l'enduriment de la política monetària no es produirà, almenys, fins a finals de 2019, alhora que va decidir reprendre les megasubhastes de liquiditat, conegudes com TLTRO.

Noticias relacionadas

contador