ángel vilá, josé maría álvarez pallete y lausa abasolo (telefónica resultados)
Alberto Sánchez - Bolsamanía

Telefónica "hauria de retallar el seu dividend" per la crisi. Així de clars són els analistes de JPMorgan al seu últim informe sobre les operadores europees de telecomunicacions.

  • 4,01€
  • 1,21%

Aquests experts no només aconsellen a Telefónica retallar el seu dividend, sinó que també consideren que les operadores britàniques BT i Vodafone haurien de rebaixar els seus per l'actual escenari econòmic.

A principis d'abril, JPMorgan ja va anticipar que els dividends del sector de les telecomunicacions, malgrat que no estan tan vinculats a la crisi actual com el dels bancs, no estaven totalment segurs, ni són immunes a l'actual escenari econòmic.

"Argumentem que la sostenibilitat dels dividends es basa en la premissa optimista que l'EBITDA de la indústria i els fluxos d'efectiu són a la cúspide d'una important requalificació", afirmen.

"Però si el creixement continua sent complicat, la despesa de capital es manté elevada i el COVID-19 desencadena una recessió, els balanços del sector arribaran a un punt de ruptura", afegeixen. Per això, demanen al sector en general una "rebaixa o suspensió proactiva dels dividends" per reforçar els seus balanços i la seva situació financera.

Així, consideren positiu, encara que insuficient, la retallada de dividend anunciada pel grup francès Orange; i aconsellen a les operadores que les seves retribucions no superin un 'pay out' del 50% sobre el seu flux de caixa lliure.

Per a JPMorgan, els grups de telecomunicacions tenen un problema general pel seu alt apalancament, que representa en conjunt el 63% del seu valor, cosa que consideren problemàtica en l'actual escenari recessiu que afronta l'economia mundial.

"No entenem que les empreses de telecomunicacions paguin dividends tan alts quan és clar que no són sostenibles i que els alts rendiments no han recolzat els preus de les accions", afirma JPMorgan. "Per contra", afegeix, "impulsen un baix rendiment, tensen els balanços i fomenten una cultura defensiva de la indústria inadequada per tenir èxit en un panorama tan disruptiu".

Aquests analistes no diuen qui "hauria de" reduir el seu dividend però aconsellen "retallades àmplies al sector, inclosos els de BT, Telefónica i Vodafone".

Noticias relacionadas

contador