ep economiaempresas- iag celebraprorroga del brexit y cierrasemanaun alzacasi5 en bolsa
IAG - Archivo

IAG

2,07€
  • 0,01€
  • 0,49%

El grup d'aerolínies IAG va guanyar fins al març 70 milions d'euros. La xifra suposa un 62,5% menys respecte als 187 milions de benefici després d'impostos i abans d'excepcionals obtinguts entre gener i març de 2018, dada ajustada a la norma comptable d'arrendaments vigent des de gener. El benefici després d'impostos i partides excepcionals és de 70 milions fins al març, un 91% menys -o 11 vegades- comparat amb les dades proforma de 2018 (794 milions).

A més de les condicions adverses del trimestre pel que fa a tipus de canvi, el preu del petroli i la saturació de l'oferta al cel europeu, el grup ha adaptat els seus comptes a la nova norma comptable de lloguers. Com recorda IAG la NIIF 16, vigent des de l'1 de gener, elimina la classificació dels arrendaments com a arrendaments operatius o financers i passen a reconèixer-se com "dret d'ús", que engreixa el deute. Per poder comparar els resultats d'aquest exercici amb els de 2018, el grup ha aplicat les mateixes regles a les dades de l'any passat (ajust proforma).

"En un trimestre durant el qual les aerolínies europees han estat significativament afectades pel combustible i els tipus de canvi adversos, la capacitat existent al mercat que va impactar la rendibilitat i les dates de Setmana Santa, vam continuar sent rendibles i vam registrar un benefici de les operacions de 135 milions d'euros", afirma Willie Walsh, conseller delegat del grup, a l'informe enviat al supervisor. Aquest benefici de les operacions obtingut fins al març suposa un 60,3% menys respecte al 2018 amb les dades proforma.

La fluctuació dels tipus de canvi (dòlar, euro i lliura) en què opera la matriu d'Iberia, British Airways, Vueling i Aer Lingus (inversió en immobilitzat, amortitzacions de deute, compres de combustible, etc.) ha generat entre gener i març un impacte net "advers" sobre el benefici de les operacions de 63 milions, cosa que va incrementar els ingressos en 46 milions i els costos en 109 milions. "L'impacte net de la conversió i els tipus de canvi de les transaccions per al grup van ser adversos a 61 milions", indica IAG.

Entre gener i març, "no es van registrar partides excepcionals". El 2018, el grup va reconèixer "un guany excepcional de 678 milions d'euros motivada pel tancament dels plans de pensions NAPS i Barp de British Airways i un càrrec excepcional de 39 milions d'euros a causa de la continuació de les iniciatives de transformació de British Airways", apunta la companyia.

A l'obertura de sessió, les accions d'IAG pugen més d'un 4% a Madrid, fins als 5,914 euros.

CAPACITAT I INGRESSOS

Durant els tres primers mesos de l'any, la capacitat d'IAG (mesurada en seients/quilòmetre oferts -AKO-) va augmentar un 6,1%, amb increments en totes les regions en què opera. Iberia impulsa la millora, amb un avanç de l'11,1%, i també ha ajudat l'ampliació de la xarxa de curt i llarg radi de Level i Aer Lingus, amb un creixement del 14,2%. Vueling i British Airways també van incrementar la seva capacitat respecte a l'any anterior: 4,0% i 1,5%, respectivament. El coeficient d'ocupació va augmentar 0,2 punts fins al 80,7%. IAG va transportar 24 milions de passatgers durant el trimestre, un 6,2% més que durant el mateix període de l'any anterior.

Entre gener i març, els ingressos de passatge van augmentar un 5,2% comparat amb l'any anterior. Els ingressos unitaris de passatge van caure un 1,4% a tipus de canvi constant a causa del descens del yield (ingressos de passatge/ingressos passatger-quilòmetre transportats), efecte compensat lleugerament pel coeficient d'ocupació més elevat. El calendari de Setmana Santa d'aquest any, un mes més tard que el 2018, ha afectat els ingressos unitaris de passatge.

Pel que fa al negoci de càrrega, els ingressos van caure un 0,4% comparat amb 2018 i un 2,5% a tipus constants a causa de les condicions de mercat a Àsia-Pacífic, evolució compensada parcialment per l'efecte dels volums. La partida d'altres ingressos va augmentar un 19,9%, un 16,3% a tipus de canvi constants, a causa principalment dels majors ingressos obtinguts pel negoci de manteniment per a tercers d'Iberia i l'increment dels ingressos de BA Holidays.

Pel que fa a les despeses de combustible, durant el primer trimestre van augmentar un 22,8% i els costos unitaris de combustible van créixer un 11,1% a tipus de canvi constants per l'efecte de l'augment del preu mitjà del combustible després de cobertures, a causa principalment del fet que els guanys obtinguts amb les cobertures el 2018 no es van repetir el 2019. La introducció de nous avions va continuar generant millores de l'eficiència, assegura IAG.

Noticias relacionadas

contador