ep iberia y vueling seran las aerolineas oficiales del tourism innovation summit de sevilla
IBERIA

L'aerolínia IAG i el grup turístic Globalia han confirmat aquest dimecres, mitjançant un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que "es troben en una fase avançada les negociacions per rescindir l'acord signat el 4 de novembre del 2019 i modificat el 20 de gener del 2021, segons el qual la filial d'IAG, Iberia, havia acordat adquirir la totalitat de les accions d'Air Europa".

IAG

  • 2,05€
  • -0,39%

S'esperava que el hòlding d'aerolínies es pronunciés aquests dies sobre l'operació i s'anticipava també que podia acabar renunciant-hi. A l'estiu, el CEO d'IAG, Luis Gallego, va tornar a insistir en la possibilitat que la compra no es portés a terme davant dels problemes que poguessin plantejar les autoritats de la Competència i davant l'esclat de la cinquena onada de Covid.

"Al llarg de l'any", segons Luis Gallego, IAG adoptarà una postura final que dependrà "de la situació del mercat" i de les condicions que imposi Brussel·les.

“Prendrem una decisió sobre si l'operació és convenient o no; adoptarem decisions racionals, igual que amb la compra de Vueling i Aer Lingus, però en canvi no vam fer l'operació de Norwegian quan vam arribar a la conclusió que no valia la pena”, va alertar el directiu.

Diferents mitjans publicaven aquests dies que la Comissió Europea tenia previst anunciar ben aviat que no aprovava l'operació en no complir-se les condicions imposades.

El gener passat, Iberia va tancar la compra d'Air Europa al grup Globalia per un import de 500 milions d'euros a pagar en sis anys, un 50% menys en comparació amb el preu inicialment acordat el novembre del 2019, quan el valor de l'operació pujava a 1.000 milions d'euros.

L'aerolínia de Globalia va ser rescatada per la Societat Espanyola de Participacions Industrials (SEPI) per 475 milions.

Amb l'operació, a Espanya, Iberia agafaria el control total del gran 'hub' de l'aeroport de Madrid, i a Llatinoamèrica, reforçaria el lideratge en les connexions amb Europa. S'havia acordat també que Air Europa mantingués la seva marca i esdevingués la sisena aerolínia del grup IAG, integrat a part de British Airways, Vueling, Aer Lingus i Level.

LA VALORACIÓ DELS ANALISTES

"Notícia que ja estava anticipant-se des de dilluns passat sense que hagi afectat de manera significativa la cotització, per la qual cosa no esperem un impacte rellevant, tenint en compte, a més, que es tracta d'una suspensió i que l'operació es podria reprendre a mitjà termini“, expliquen els analistes de Banc Sabadell.

"El fet d'haver-se assegurat una opció preferent de negociació evita, a més, el risc que altres aerolínies optin a la compra d'Air Europa, cosa que seria una amenaça per a la posició d'IAG a l'arc mediterrani", afegeixen aquests experts, que aconsellen comprar IAG, amb una valoració de 2,70 euros per acció.

"Valorem positivament l'operació, ja que té sentit estratègic per la posició en llarg radi de les dues companyies a Espanya (es quedarien amb un 26% de quota en viatges a Amèrica), però tot dependrà de les condicions finals de la CE, que es rumoreja que serien significatives, però que no han transcendit", conclouen.

Noticias relacionadas

contador