ep archivo   grifols
GRIFOLS - Archivo

Grifols avança posicions aquest dimecres a la borsa i lidera el selectiu enmig de les notícies que assenyalen que estudia la venda d'actius per redreçar la seva situació financera.

  • 8,39€
  • 3,71%

Cinco Días publica que la farmacèutica sospesa la venda d'actius per 2.000 milions per reduir-ne l'elevat endeutament. Entre altres possibilitats, segons el diari, la companyia treballa en la venda de filials, com ara el negoci a la Xina o l'àrea de diagnòstic, mentre segueix escoltant l'opció de donar entrada al capital a fons de capital risc.

Els analistes reconeixen que la notícia en si no és nova. "La companyia va confirmar, en presentar els resultats del tercer trimestre, que continua analitzant opcions estratègiques per reduir deute i ja va descartar la possibilitat de fer una ampliació de capital o la fusió d'accions de classe A i B als nivells de cotització actuals", expliquen des de Banc Sabadell. Davant d'això, afegeixen, "l'opció més probable continua sent la venda d'actius, especialment la participació en Shanghai Raas, amb un valor de mercat d'aproximadament 1.400 milions d'euros", necessiten.

Al marge d'això, Sabadell espera un despalanquejament orgànic fins a les 7,8 vegades deute financer net/EBITDA el 2022 (enfront de les 7,9 vegades del guidance) i fins a les 5,1 vegades el 2024 (enfront de la guidance de menys de 4,0 vegades).

"Res nou ni res que hagi concretat la companyia", comenten sobre això des de Bankinter. "És una possibilitat que ja vam comentar al novembre", afegeixen.

L'endeutament de Grifols és elevat i un risc en l'actual entorn de tipus alcistes prossegueixen des del banc taronja. Al setembre del 2022, l'endeutament sense deute IFRS-16 era de 9.381 milions (8,6 vegades EBITDA) i 10.504 milions amb deute IFRS-16 (9,3 vegades EBITDA).

"Creiem que, amb la possible venda de la participació a la cotitzada Shanghai Raas (1.350 milions) i la divisió de diagnòstic (podria valer 750 milions), l'endeutament es retallaria en 2 vegades i l'objectiu d'arribar a 4 vegades EBITDA i reprendre el pagament de dividends es podria avançar en dos anys el 2025", estima Bankinter.

El banc recorda que el president va dir al seu moment que hi ha actius irreemplaçables i necessaris per assolir els seus objectius, sense identificar les possibles desinversions.

Noticias relacionadas

contador