ep fitch
DIPUTACION DE ALAVA

L'agència de qualificació Fitch considera un "desafiament" per a la banca el desenvolupament de les condicions econòmiques al Brasil, Mèxic i Turquia, mercats en els quals els bancs espanyols tenen alta exposició, especialment Santander i BBVA. "Les condicions econòmiques en les majors economies de l'Amèrica Llatina (Brasil i Mèxic) seguiran sent un desafiament el 2019, igual que a Turquia", indica en un informe.

Fitch considera, a més, que les entitats espanyoles es veuran el proper exercici exposades a riscos com el relacionat amb l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats, que actualment ha de ser abonat pels bancs en la constitució d'una hipoteca, després que el Govern aprovés una modificació legislativa per a això.

No obstant això, l'agència creu que el sector bancari espanyol es mantindrà estable l'any que ve, igual que en vuit mercats del total d'onze que analitza a la regió d'Europa Occidental. A Espanya, el Producte Interior Brut (PIB) creixerà un 2,3% el 2019, segons Fitch, que, tot i això, adverteix que aquesta previsió es podria veure afectada per la incertesa en relació amb les polítiques macro i la crisi institucional a Catalunya.

A la resta de la regió, l'agència de qualificació veu estabilitat al sector bancari d'Europa Occidental el 2019, però amb dues excepcions: Itàlia i el Regne Unit. "La perspectiva del sector bancari d'Europa Occidental és estable per 2019, ja que la pressió sobre la rendibilitat s'equilibra amb una forta qualitat dels actius i una capitalització millorada en la majoria dels països", assenyala l'agència en un comunicat. D'acord amb Fitch, nou dels onze mercats analitzats mostren "perspectives estables" en relació amb el sector financer.

Per a la qualificadora, els baixos tipus d'interès mantenen els marges "sota pressió", però l'expansió econòmica dona suport al creixement del crèdit i la qualitat dels actius es mantindrà forta a la majoria dels països. "Els bancs del sud d'Europa i d'Irlanda continuen reparant els seus balanços i veiem que els préstecs deteriorats continuaran caient en aquestes regions, encara que la gana dels inversors per les carteres d'actius improductius i el risc d'un creixement més feble podrien ser un obstacle a Itàlia".

En aquest país, Fitch valora que el "sentiment de deteriorament" ha portat un augment en els costos de finançament i ha subratllat la sensibilitat de les ràtios de capital a diferencials de bons sobirans més baixos. Per això, espera que els bancs italians comencin amb la seva sortida de les TLTRO, si bé algunes entitats més petites hauran de seguir accedint al finançament del BCE.

Per la seva banda, el Regne Unit mostra perspectives estables en el sentit en què els ràtings de les seves entitats tenen marge per absorbir un debilitament de la seva economia pel Brexit. No obstant això, l'agència veu probable que aquestes qualificacions siguin revisades a la baixa si persisteix la situació de no acord entre la UE i el país britànic.

contador