ep francisco gonzalez presidentebbva 20180926174202
BBVA

Francisco González, expresident de BBVA, va cobrar un sou de 4,06 milions d'euros el 2018 pel seu càrrec de primer executiu de l'entitat, xifra que suposa gairebé un 3% més que un any abans. A més, té dret a percebre accions per 1.420.000 d'euros, de manera que la remuneració total generada l'any passat per ostentar la presidència de BBVA fins al 21 de desembre és de 5,47 milions d'euros, que encara no ha cobrat completament. L'entitat, de moment, no li ha reclamat la seva retribució variable.

BBVA assenyala al seu informe de remuneracions de 2018 que, de moment, no ha reduït ni reclamat la devolució de la remuneració variable en aplicació de les clàusules clawback, que s'inclouen als contractes dels alts directius. Aquestes clàusules permetrien al banc reclamar a González la part variable de la seva remuneració si, per exemple, trobés evidències de la seva participació en la contractació de l'empresa de José Manuel Villarejo.

El cobrament de la retribució variable està lligat a assolir determinats nivells de benefici, ingressos, sanejaments i provisions i resultat d'operacions financeres. Tot i que el 2018 es van incrementar aquests indicadors respecte a 2017, BBVA reconeix que variables com el benefici atribuït, el rendiment del capital i la ràtio d'eficiència no van arribar als objectius a causa dels desequilibris econòmics registrats a Argentina i Turquia.

No obstant, la retribució variable no es cobra d'una sola vegada. El banc pagarà el 40% del variable de 2018 durant el primer trimestre, mentre que el 60% restant es difereix en cinc anys i està subjecte al compliment de determinats indicadors establerts pel consell d'administració.

Això passa amb tots els consellers executius, no només amb Francisco González, com la mateixa entitat reconeix a l'informe: "Pel que fa a l'anterior president, Francisco González Rodríguez, s'ha determinat la seva retribució variable anual corresponent a l'exercici 2018, que percebrà, en donar-se les condicions per a això, d'acord amb el mateix sistema de liquidació i pagament aplicable als consellers executius, que inclou regles d'ajornament, clàusules malus i clawback i períodes de retenció de les accions".

Per la seva banda, Carlos Torres, actual president del banc, va cobrar un sou de 3,21 milions d'euros pel seu paper com a conseller delegat de BBVA, import que és una mica inferior al cobrat un any abans. Tanmateix, a aquesta xifra se suma 1 milió d'euros, que és la valoració de les accions que va rebre al costat del sou. A més, en nom seu el banc va aportar 1,9 milions d'euros al seu pla de pensions, amb el qual compta ja amb 18,6 milions acumulats en aquest sistema d'estalvi a llarg termini.

L'actual conseller delegat, Onur Genç, que va ser nomenat pel consell d'administració dies abans que acabés 2018, no va meritar cap remuneració durant l'exercici per aquest càrrec, tot i que sí pel seu anterior lloc, el de conseller delegat de BBVA Compass. Va guanyar 2,2 milions d'euros per la seva retribució fixa i un variable de 980.000 euros.

Noticias relacionadas

contador