ep sede centralenagas 20181119183902
ENAGÁS - Archivo

Enagás té previst que el seu dividend augmenti en almenys un 5% fins al 2020 i, a partir d'aquí, mantenir un creixement anual d'almenys un 1% fins al 2023. El gestor del sistema gasista manté la previsió per als dos pròxims exercicis, que arribarà al 2020 als 1,68 euros bruts per títol, i des d'aquesta xifra preveu augmentar-lo en almenys un 1% en cadascun dels tres exercicis següents.

"És la nostra obligació tenir una visió més enllà del curt termini. La nostra política de dividends no està basada només en un creixement a curt termini, sinó que el creixement ha de ser sostenible a mitjà i llarg termini. Volem que s'aboni en efectiu i creixi de manera sostinguda", ha exposat el president d'Enagás, Antonio Llardén, durant la conferència amb analistes per presentar els resultats de 2018.

La companyia ha definit com a prioritat estratègica aquest creixement del dividend al seu nou pla estratègic que abasta el període 2019-2023. Enagás vol presentar el seu nou full de ruta abans de la seva junta d'accionistes, convocada per al 29 de març, però Llardén ha aprofitat la cita amb analistes per revelar-ne els primers detalls. El president d'Enagás ha avançat que aquest compromís cap als accionistes deriva del context del sector i de l'acompliment de l'empresa.

D'una banda, des de 2018, el sistema gasista està en superàvit net anual, cosa que permetrà pagar la totalitat del deute abans del previst, "en un entorn de demanda positiva", destaca. De l'altra, Llardén ha destacat també que tant l'entorn internacional, en el qual operen amb un nivell de risc que S&P qualifica al nivell 'excel·lent': "Comptem un EBITDA diversificat i una font de dividends recurrents i d'elevada visibilitat". A més, "Enagás ha demostrat un fort despalanquejament des de 2016, tenim més d'un 80% del deute a tipus fix i sense venciments significatius a curt termini".

Aquest escenari durà Enagás a una generació "sòlida" de fluxos de caixa durant els propers cinc exercicis, cosa que els permetrà disposar de gairebé 1.984 milions per distribuir entre els seus accionistes. Segons la companyia, els fluxos de caixa que generaran tant el negoci regulat com l'internacional els permetran comptar amb la "folgança suficient" per complir la seva política de dividends a més de créixer "de manera sostenible".

En concret, segons les dades enviades al regulador, Enagás estima que el flux de caixa superarà els 3.500 milions, dels quals uns 667 milions procediran dels dividends de les seves societats participades. Descomptades les inversions compromeses, pagaments de deute i capital circulant, el gestor del sistema s'estima comptar amb gairebé 1.800 milions per a ús discrecional.

PILARS DEL NOU PLA

De cara al proper quinquenni, Llardén ha destacat el compromís d'Enagás amb l'eficiència energètica i el seu compromís amb la transició ecològica i la rellevància del gas en el procés. "El gas natural té un paper clau i insubstituïble, sobretot en sectors com l'industrial, o l'ús del gas natural liquat al transport pesat i lleuger i, finalment, la contribució a l'eficiència energètica del desenvolupament i ús de gasos renovables com el biometà i hidrogen", apunta el president d'Enagás.

Llardén ha subratllat que el focus d'Enagás estarà en l'impuls dels seus principals negocis en mercats internacionals "amb sòlids fonaments gasistes" i ja identificats com a estratègics: Europa i l'eix del Pacífic (Mèxic, Perú, Xile, Colòmbia i Estats Units). "Mantenint estrictes criteris d'inversió internacional", subratlla Llardén.

El 2018, Enagás va obtenir un benefici net de 442,6 milions, un 9,8% menys que el 2017. Si es descompta la plusvàlua que es va comptabilitzar durant l'exercici anterior per la integració de la regasificadora xilena GNL Quintero, el benefici va augmentar un 1% el 2018, en línia amb els objectius marcats per a l'exercici. Els ingressos totals van baixar un 3,1%, fins als 1.342,2 milions.

Noticias relacionadas

contador