• Dos terços de les empreses asseguren no saber com defensar-se’n eficaçment
  • El 31% espera que pugui ser infectada aquest any
  • El 'NotPetya' és l'atac més costós i perjudicial de la història amb Putin com a presumpte culpable
ep ciberseguridad troyano bancario
PANDA SECURITY

El risc del segrest d'informació continua latent a les companyies tecnològiques d'arreu del món, on l'efecte del 'ransomware' ha generat uns costos de 359 milions d'euros el 2017 a tot el món. Els dubtes i incertesa sobre com defensar-se d'aquests atacs segueixen sent una preocupació per als dirigents d'aquestes companyies, amb dos terços d'ells afirmant el seu desconeixement en tecnologies 'antiexploit'. Així ho mostren els resultats d'una enquesta realitzada entre 2.700 directors d'empreses tecnològiques de tot el món, per la productora de programari i maquinari de seguretat britànica, Sophos.

I la confiança al futur no sembla millor, ja que un 54% de les empreses ha declarat haver estat infectada durant l'any, i amb un 34% d'elles sent pessimistes, ja que creuen que tornaran a ser objecte d'un atac durant 2018.

"El 'ransomware' no és un atac d'un sol cop, pot ocórrer una vegada i una altra a la mateixa organització. Som conscients que els ciberdelinqüents alliberen quatre tipus diferents de 'ransomware' en períodes de mitja hora per garantir que almenys un evadeixi la seguretat i tingui èxit", apuntava Dan Schiappa, vicepresident i director de producte de Sophos. "Si els administradors de les companyies tecnològiques no poden netejar completament el 'ransomware' i altres amenaces dels seus sistemes després dels atacs, poden ser vulnerables a una nova infecció", afegia.

Aquesta amenaça, sumada a la complexitat dels nous atacs, com va quedar evidenciat amb l'avanç del 'NotPetya' l'estiu passat, i el ressorgiment dels cucs, han posat en alerta tant les empreses desenvolupadores de sistemes de seguretat com les empreses afectades a la recerca de solucions.

Dos terços dels administradors d'empreses tecnològiques enquestats van assegurar no comprendre la tecnologia 'antiexploit', l'única manera actual d'establir un nivell de seguretat davant d'aquests atacs, cosa lògica amb el nivell de penetració d'aquesta tecnologia que frega el 54%.

'NOTPETYA' VA INFECTAR 67 PAÏSOS I VA NEUTRALITZAR L'ADMINISTRACIÓ UCRAÏNESA

El passat estiu, un 'ransomware' com el 'NotPetya' va posar en evidència la gravetat d'aquests atacs, propagant-se en poques setmanes fins a 67 països, començant per Ucraïna. Una acció que ja ha suposat el ciberatac més costós i perjudicial de la història amb milers d'empreses infectades, com FedEx, Modelez o Telefónica, que fins i tot va paralitzar durant hores l'administració ucraïnesa.

L'administració britànica i nord-americana ja han culpat públicament Rússia per aquests fets, dins el marc del seu conflicte bèl·lic recent, amb la invasió de la península de Crimea el 2014 i la mort de més de 10.000 persones.

"Veiem un atac indiscriminat des de Rússia cap a Ucraïna. El que van fer servir va ser una arma digital que va atacar diverses companyies i va causar importants danys a les nostres economies, bloquejant el comerç i literalment paralitzant empreses. Això és inacceptable", apuntava Rob Joyce, coordinador de seguretat digital de la Casa Blanca, durant una entrevista a la CNBC.

Immediatament el Kremlin va rebutjar aquestes acusacions, que ha considerat "interessades" i sense "cap fonament".

Noticias relacionadas

contador