bancos definitivo
1,78€
  • 0,05€
  • 2,65%

Els bancs són, sens dubte, els que pitjor s'estan comportant a borsa aquest acord per a un govern progressista entre el PSOE i Podem. Tots els gestors, nacionals i internacionals, avisaven que la pitjor opció possible per als mercats era l'entrada de Podem al govern, i aquesta opció és ja un fet.

Per als bancs, que han passat un any especialment dolent, aquest executiu que es planteja per a Espanya és una cosa que no agrada gens. En el cas concret de Bankia, l'arribada de Podem, que sempre ha mantingut un discurs de nacionalitzar l'entitat rescatada, no és gens positiu. El risc que aquest futurible govern pari el seu procés de privatització hi és i el llasta clarament en borsa.

Però, a més, no s'ha d'oblidar que Podem ha mantingut sempre un discurs especialment crític amb la banca, i que en múltiples ocasions ha demanat que torni els diners del rescat, sense oblidar les seves polítiques sobre l'habitatge -dació en pagament- i altres reclamacions al sector financer. Així mateix, la possibilitat d'imposar la Taxa Tobin -que busca gravar la compravenda d'accions d'empreses espanyoles i que suposa un element afegit de pressió per al sector- és ara més real. Recordem que el govern de Sánchez va incloure aquest impost -el tipus de gravamen del qual seria del 0,2%- en el Projecte de Pressupostos Generals de l'Estat, però finalment els plans al respecte van quedar al limbo a l'espera que el que succeís en aquestes eleccions. Ara, amb Podem al govern, la Taxa Tobin sembla més que mai una cosa viable.

I mentre, l'IBEX es deixa un altre 1% aquest dimecres, amb Sabadell, Bankinter i Bankia retrocedint entre un 2,5% i un 3%. Santander cedeix un 2% i BBVA perd un 1,7%. CaixaBank, que va ser un dels bancs que més va retrocedir ahir, perd un 1,4%.

Després d'un any durant el qual els bancs han patit considerablement pels tipus ultra-baixos del Banc Central Europeu (BCE), que afecten especialment les entitats domèstiques espanyoles i que han portat Bankia a ser el pitjor valor de l'IBEX durant el 2019, aquest gir en la política nacional és el que li faltava al sector per caure encara més. I, si la banca cau, cau l'IBEX, a causa del pes d'aquesta en el selectiu.

Noticias relacionadas

contador