ep planta fotovoltaica de nunez de balboa de iberdrola en badajoz
IBERDROLA

Un Reial decret amb el qual intentar posar ordre a bona part dels fronts oberts al sector energètic. Un d'ells, l'especulació en el segment de les renovables, en concret, en els accessos a la xarxa d'electricitat. Uns permisos per a connectar-se a la xarxa que fa mesos que són un problema, no només per a l'Executiu, sinó també per a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i per al propi gestor de Red Eléctrica.

El Govern ha posat límit a aquesta especulació amb un text aprovat aquest dimarts en què assumeix l'alt grau d'especulació i que bona part dels inversors no tenia cap projecte industrial al seu bagatge.

En l'actualitat, explica el Ministeri encapçalat per Teresa Ribera, existeix un elevat nombre de sol·licituds, que sumen més de 430.000 megavats (MW) i hi ha indicis de l'eventual component especulatiu de bona part d'elles. Els motius: l'escassa maduresa dels projectes. També “el volum de casos de titulars de permís d'accés que no han sol·licitat l'igualment necessari permís de connexió: entorn d'un 60%”.

LES EXIGÈNCIES

Per a evitar-ho, els inversors hauran de complir una sèrie de criteris, amb terminis temporals en funció del moment en el qual va ser atorgat el dret d'accés i que estaran obligats a acreditar. Per exemple, hauran de comptar amb una declaració d'impacte ambiental favorable i una autorització administrativa de construcció dintre del termini i en la forma escaient. Si no ho aconsegueixen, els permisos caducaran i, si escau, s'executaran els avals que van haver de presentar per a sol·licitar l'autorització. A més, segons indica el Ministeri, l'últim dels terminis conclou al cap de cinc anys d'iniciar-se el procés d'obtenir el primer requisit.

I no s'hi haurà més sol·licituds d'accés, almenys per un temps. En concret, “no es podran demanar fins que s'aprovi una nova regulació sobre aquests permisos” per a enganxar-se a la xarxa. D'aquesta manera, indica l'Executiu, s'eviten noves sol·licituds potencialment especulatives sobre la capacitat que s'alliberi mentre es desenvolupa la normativa. I per a això, tant el Govern com la CNMC ha de tenir llesta la nova regulació d'aquí a tres mesos.

“L'objectiu és eliminar la bombolla”, va indicar Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica després del Consell de Ministres. També, garantir que els projectes són ferms i no pura especulació, perquè aquests no comporten la creació d'ocupació. Segons el seu Ministeri, amb aquest nou canvi de regulació es podran generar entre 107.000 i 135.000 ocupacions en una dècada i atreure 90.000 milions d'inversió. Cal recordar que amb la Llei de Canvi Climàtic ja s'esperava crear fins a 350.000 llocs de treball d'aquí a 2030.

Noticias relacionadas

contador