retail primark westfield fashion clothing
Primark

Un degoteig de retallades de plantilla, però amb la vista posada en el futur. El Corte Inglés va anunciar aquest dimecres que realitzarà un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERTO) a 26.000 persones. Una xifra que se suma als més de 6.000 anunciats per Primark, els gairebé 4.800 de Mango; i els també 6.000 de la filial del grup suec H&M.

Amb aquestes dades, el sector ‘retail’, especialment el tèxtil, es converteix en un dels més colpejats en termes d'ocupació per la crisi del coronavirus. Una mesura que, segons assumeixen els operadors, és inevitable. No sols perquè el tancament dels establiments des del decret de l'estat d'alarma els hi obliga, sinó també perquè és l'única manera de mantenir una certa estabilitat financera com a companyies, que els permeti reprendre la normalitat quan la crisi estigui superada.

El Corte Inglés, fins fa uns dies, era reticent a l'ERTO. Ara n'ha anunciat un per causa de “força major” que també afecta divisions més enllà dels grans magatzems, com és la cadena de moda Sfera i el negoci d'agències de viatges.

MESURA NECESSÀRIA

El gegant espanyol del comerç s'ha compromès a garantir l'ocupació a futur i a completar les prestacions fins al 100% perquè els empleats afectats no perdin sou.

Mango, per exemple, ha hagut de tancar les seves 400 botigues a Espanya i reconeix que l'ERTO era l'única via possible per garantir tots els llocs de treball. La mateixa situació que viuen altres empreses, com ara Desigual, Bimba & Lola o Adolfo Dominguez.

De moment, qui esquiva l'ERTO és Inditex, encara que el gegant gallec sí ha prescindit d'ocupacions temporals. La propietària de Zara assegura que té múscul per a assumir el cost del sou dels seus treballadors tot i el tancament de botigues, fins al pròxim 15 d'abril. Llavors ja haurà passat un mes des de la declaració de l'estat d'alarma.

Les empreses de distribució han fet passos ràpid perquè també confien en una recuperació intensa. Una perspectiva optimista: que quan s'aixequin les restriccions, el consum recobri el ritme.

Noticias relacionadas

contador