ep archivo   arcelor recurso fabrica acero
www.arcelor.com - Archivo

ArcelorMittal i Acerinox registren aquest dilluns importants pèrdues, del 8% i del 4%, respectivament, per les incerteses que arriben des de la Xina. El gegant asiàtic ha imposat noves restriccions per contenir l'avenç de la Covid-19, i això està passant una dura factura sobre els preus de moltes matèries primeres, com ara el mineral de ferro o el petroli, cosa que està afectant en última instància les acereries, que són les que més cauen.

  • 10,17€
  • 0,69%
  • 25,47€
  • -0,22%

Com expliquen els experts de Link Securities, les notícies sobre les noves mesures de contenció a la Xina han pesat a Àsia sobre els preus de les primeres matèries. Els inversors, comenten, estan "descomptant una forta caiguda de la demanda d'aquests productes com a conseqüència de les mesures esmentades. Ja divendres passat molts valors relacionats amb aquests productes van ser castigats a les borses occidentals i esperem que, almenys a curt termini, ho continuïn sent".

És precisament el que està passant amb ArcelorMittal i Acerinox. Ja ho avançaven des de Link al seu comentari previ a l'obertura, en què deien que esperaven una cotització de les borses "clarament a la baixa" i que els valors lligats a les matèries primeres minerals i energètiques liderin les caigudes, "en línia amb els fets aquesta matinada a Àsia". "Darrere d'aquest negatiu comportament hi ha la por dels inversors que la política de Covid-cero del govern xinès provoqui un fort alentiment del creixement econòmic del país, cosa que podria estendre's a la resta de l'economia mundial", remarcaven.

També Pedro del Pozo, director d'inversions financeres en Mutualitat de l'Advocacia, ha comentat que "els nous rebrots de Covid a la Xina estan motivant l'adopció per part del govern de la República Popular de forts confinaments, singularment a Xangai. La importància d'aquesta zona, especialment del seu port, per al comerç mundial està tenint un efecte de moderació en el preu d'algunes primeres matèries, davant la possibilitat d'una caiguda en la demanda del gegant asiàtic”.

Per la seva banda, Bloomberg s'ha fet ressò de la forta caiguda que està registrant el mineral de ferro, que es fa servir precisament per fabricar acer. Els futurs cauen davant el temor que la Covid s'hagi instal·lat a Pequín, i que cada vegada més zones del país es vegin amenaçades per les severes restriccions que ja han paralitzat el centre financer de Xangai, cosa que podria afectar en última instància l'economia. El mineral de ferro lidera les pèrdues, però cap de les altres grans matèries primeres industrials no s'ha salvat de la crema.

Dissabte passat Li Gao, director del Ministeri de Medi Ambient, va dir en una conferència que la Xina necessita posar controls raonables a la producció d'acer. A la pràctica, comenta el mitjà nord-americà, això significa retallar la producció per segon any, tal com va prometre el govern la setmana passada. Per tant, si es tenen en compte aquesta mesura i també l'adopció de mètodes menys contaminants per a la producció de l'aliatge, el consum de mineral de ferro podria haver tocat sostre.

A més, cal destacar la feble demanda del sector de la construcció al país, que ja ha provocat una acumulació d'inventaris d'acer en un moment de l'any en què hi hauria d'haver una gran activitat. El que preocupa els inversors és que la voluntat de Pequín de revertir aquesta situació amb una despesa massiva en obres públiques no sembla gens clara.

Noticias relacionadas

contador