bancos definitivo

El Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) del Banc Central Europeu (BCE) ha situat la rendibilitat dels bancs com un dels factors de risc "principals" en un horitzó de dos a tres anys a causa de l'alentiment del creixement econòmic i el període prolongat dels baixos tipus d'interès.

En concret, el MUS ha identificat com els factors de risc més importants que es preveu que afectin el sistema bancari de la zona euro als reptes econòmics, polítics i per a la sostenibilitat del deute de l'eurozona, a la sostenibilitat dels models de negoci i a la deliqüència cibernètica i les deficiències tecnològiques.

"En comparació amb l'any passat, els riscos relacionats amb les condicions econòmiques de la zona de l'euro s'han incrementat", ha assegurat l'organisme presidit per l'italià Andrea Enria.

"El cicle econòmic està madurant i les perspectives mundials s'han deteriorat, a causa, en part, de la persistència d'incertesa com la creixent amenaça del proteccionisme", ha agregat.

Aquests factors, al costat del prolongat període de baixos tipus d'interès, "augmenta la preocupació sobre la reduïda rendibilitat de les entitats de la zona euro i la sostenibilitat dels seus models de negoci", ha postil·lat el MUS.

Entre la resta de riscos, l'entitat supervisora ​​del BCE ha identificat la relaxació dels criteris de concessió de crèdit, la correcció de preus dels mercats financers, les males pràctiques relacionades amb el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, el Brexit i els riscos relacionats amb el canvi climàtic.

El MUS també ha alertat que les despeses del sector bancari s'han mantingut estables durant els darrers anys, ja que els esforços d'estalvi de costos s'han vist "parcialment compensats" per la pujada dels salaris, les inversions en tecnologia i les millores en la gestió de riscos.

"Més de la meitat de les entitats generen una rendibilitat sobre els recursos propis inferior al cost estimat d'aquests mateixos recursos", ha avisat l'òrgan supervisor.

Noticias relacionadas

contador