ep economia- guindos bce elogiabuena marchaespana cuya desaceleracion es mas limitada quela zona euro
EUROPA PRESS - Archivo

La baixa rendibilitat i valoració dels bancs de la zona euro als mercats pot representar un obstacle al procés de consolidació del sector a la regió, segons ha assenyalat el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos. "La baixa rendibilitat dels bancs és un problema, perquè pot obstaculitzar el procés de consolidació del sector que crec necessari a Europa davant la dificultat de generar capital", ha assenyalat l'exministre espanyol.

En aquest sentit, Guindos ha subratllat que, si bé, els efectes secundaris de la política monetària del BCE representen una qüestió important, la posició del banc central ha significat una important, si no l'única, contribució a la recuperació de l'Eurozona. D'aquesta manera, el banquer ha apuntat que, a part d'assenyalar el BCE, hi ha altres explicacions "més estructurals" a la baixa rendibilitat de la banca de la zona euro, incloent-hi l'estructura de costos del sector.

La contribució de la política fiscal a l'estabilització de l'economia de la zona euro ha estat limitada, segons ha assenyalat Guindos, per a qui l'actual marc institucional resulta "insuficient" per oferir la resposta adequada, i ha advocat per la creació d'una "capacitat fiscal centralitzada" europea.

"La contribució de la política fiscal a l'estabilització econòmica després de la crisi ha estat limitada en el millor dels casos", ha assenyalat Guindos durant la seva intervenció en un acte organitzat a Madrid per la Fundació Rafael del Pino, durant el qual ha reiterat que les perspectives de riscos per a la zona euro segueixen "inclinades a la baixa".

En aquest context de debilitament més prolongat de l'economia de la zona euro, el vicepresident del BCE ha defensat el paquet de mesures anunciat el 12 de setembre passat per Mario Draghi dirigides a donar suport a la expansió de la zona euro i la formació de pressions inflacionistes domèstiques, per tal d'aconseguir una convergència sostinguda amb l'objectiu d'inflació a mitjà termini de la institució.

El vicepresident del BCE ha defensat el paquet de mesures anunciat el 12 de setembre passat per Mario Draghi

Així mateix, Guindos ha recordat la necessitat que aquells països amb marge fiscal prenguin mesures, i així reconeixen que quan els tipus d'interès s'aproximen al seu límit inferior, les polítiques fiscals resulten més eficaços a l'hora d'estimular la demanda agregada.

Així, quan s'aplica de manera apropiada, la política fiscal pot contribuir a fer "més poderosa" la política monetària, i ha assenyalat que l'increment de la inversió en educació i la inversió pública poden donar suport a la productivitat i elevar el creixement i la inversió del sector privat. "Per tant, hi ha un paper a exercir per la política fiscal per ajudar a contrarestar els 'xocs' a nivell europeu", ha afirmat Guindos i ha assenyalat que actualment la posició fiscal de la zona euro a nivell agregat és només lleument expansiva.

"És molt important que augmentem el poder de resposta de la política d'estabilització mitjançant una barreja de polítiques, incloent-hi seguir fent ús complet de la política monetària, assignat un paper més substantiu a la política fiscal", ha subratllat.

En referència a això, l'exministre espanyol ha apuntat que l'actual marc institucional a nivell de la zona euro resulta "insuficient" per proporcionar l'estímul fiscal requerit, ja que en la major part dels casos la política fiscal continua sent una qüestió nacional i algunes regles comunes, com el Pacte d'Estabilitat i Creixement, compta amb una flexibilitat limitada. D'aquesta manera, Guindos ha defensat que "establir les bases institucionals per a la creació d'una capacitat fiscal europea suposaria un important pas en aquesta direcció".

contador