dia supermercado almacen
DIA

Dia

0,01€
  • 0,00€
  • 0,78%

DIA ha anunciat aquest divendres unes pèrdues de 352 milions d'euros el 2018 enfront del benefici positiu de 101,20 milions el 2017. La companyia ha comunicat, com a part del seu Pla de Negoci, l'acomiadament de 2.100 treballadors després d'analitzar la seva situació i la de la seva filial Twins Alimentació.

DIA ha anunciat aquest divendres unes pèrdues de 352.600.000 d'euros el 2018 enfront del benefici positiu de 101,20 milions el 2017. La companyia ha comunicat, com a part del seu Pla Estratègic 2018-2023, l'acomiadament de 2.100 treballadors a Espanya després d'analitzar la seva situació i la de la seva filial, Twins Alimentació.

"En el marc i com a resultat del procés d'anàlisi de la situació de les societats DIA i la seva filial Twins Alimentació, s'ha acordat que es procedeixi a l'inici d'un procediment legal d'acomiadament col·lectiu per DIA i Twins que contempli l'extinció d'un màxim de 2100 contractes de treball, subjecte al compliment dels requisits i procediment legalment previstos. Amb aquesta finalitat s'ha acordat que es comuniqui als representants dels treballadors (o, si escau, als treballadors) la intenció d'iniciar un període de consultes per al desenvolupament del citat acomiadament col·lectiu en DIA i Twins", ha assenyalat la companyia en una nota enviada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El benefici operatiu de DIA el 2018 se situa als -94.500.000 (enfront dels 218 milions del 2017) i les vendes en 7.288,7 milions d'euros enfront dels 8.217,67 milions d'euros d'un any abans.

El deute net puja a 1.452 milions enfront dels 945 milions a finals de 2017. La companyia ha explicat que aquest augment de 506 milions en el deute es deu als 259 milions d'empitjorament del capital circulant derivat de la reducció del termini de pagament a proveïdors.

Els fons propis negatius ascendeixen a -166.000.000 d'euros (enfront dels 257.200.000 de 2017). L'EBITDA ajustat, de 385.400.000, cau dins del rang estimat de 350-400 milions i des dels 518 milions de 2017.

DIA pràcticament no ha reaccionat després de publicar aquests comptes (cau un 2% a hores d'ara) ja que la companyia està totalment condicionada per l'OPA que ha rebut aquesta mateixa setmana per part de LetterOne, societat controlada per l'inversor rus Mikhaïl Fridman, a 0,67 euros per títol. En aquests moments cotitza a 0,710 euros.

L'increment del deute net i els fons propis negatius reflecteixen "la insostenible situació financera del grup", assenyalen els experts

El mercat esperava que DIA finalitzés 2018 amb pèrdues voluminoses, especialment després que ocultés el seu benefici net als comptes dels nou primers mesos i que revisés els comptes de 2017 i rebaixés el benefici en 20 milions d'euros.

"Es confirma la nostra estimació que el grup tancaria el 2018 amb pèrdues, tot i que aquestes han estat més voluminoses del que esperàvem (-31 milions d'euros) i més del que preveia el consens, que estimava un benefici net atribuït de +62,5 milions d'euros", expliquen els analistes de Bankinter.

Aquests experts també indiquen que les vendes són inferiors a l'estimació del consens, que era de 7.586 milions i a les de Bankinter, de 7.571 milions.

Els analistes de Bankinter subratllen igualment que l'increment del deute net i els fons propis negatius reflecteixen "la insostenible situació financera del grup que, a més, afronta importants venciments de deute durant els pròxims mesos".

Font: DIA

El conseller delegat de DIA, Borja de la Cierva, ha reconegut que el 2018 va ser "probablement l'any més difícil per a DIA des de la fundació de la companyia fa més de 40 anys". Així i tot, De la Cierva ha volgut recordar la fortalesa de la companyia, i ha subratllat la xifra de vendes de més de 7.000 milions. "Seguim sent un important distribuïdor d'alimentació perquè cada dia, milions de clients lleials a Espanya, Portugal, Argentina i Brasil dipositen la seva confiança en la nostra oferta", ha afirmat.

Borja de la Cierva ha assenyalat que estan compromesos a "millorar radicalment" la seva proposta comercial i "transformar el negoci de DIA", per la qual cosa el consell d'administració ha aprovat la seva nova estratègia, que la companyia ha presentat també aquest divendres i que es basa fonamentalment en la renovació de botigues i la inversió continguda.

LA GUERRA ENTRE ACCIONISTES NO AJUDA

La supervivència de DIA passa per realitzar una ampliació de capital en un termini breu de temps. Els experts adverteixen que l'enfrontament entre els accionistes dificulta els terminis i augmenta els riscos d'execució.

Aquest dimarts, Fridman va llançar la seva OPA sobre DIA de la qual informava en un comunicat en el qual es va mostrar molt crític amb els gestors actuals de la companyia, als quals va responsabilitzar de la situació en què aquesta es troba. LetterOne va anunciar un "Pla de Rescat Integral" que inclou l'OPA, una ampliació de capital de 500 milions condicionada al fet que l'oferta tiri endavant i un pla de transformació integral basat en sis pilars que cerca la reconversió integral de la companyia durant els propers cinc anys.

DIA ha publicat les seves xifres cinc minuts abans de l'obertura i limitant-se a remetre les taules de xifres que ha d'enviar de forma obligada a la CNMV, sense acompanyar-les d'explicació o nota de premsa alguna. La companyia detallarà aquestes xifres a partir de les 9:30 hores en una difusió per Internet a la qual ha convocat a "qualsevol persona interessada". No realitzarà roda de premsa amb els mitjans.

Noticias relacionadas

contador