ep archivo   fachada de la sede de red electrica corporacion a 29 de marzo de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Deutsche Bank mostra una visió "moderadament positivia" sobre les 'utilities' europees sobre la base d'un context d''aterratge suau' de l'economia. Amb aquest teló de fons, els estrategs del banc alemany han elevat el preu objectiu de Redeia fins als 14,50 euros des dels 14,00 euros per acció anteriors i han millorat el seu consell a mantenir el valor des de vendre.

  • 21,94€
  • -1,44%
  • 14,09€
  • -0,28%
  • 12,32€
  • -0,36%
  • 16,75€
  • -0,12%

Iberdrola també ha rebut una pujada en la seva valoració per part de la companyia alemanya fins a situar el seu preu objectiu en 11,00 euros des dels 10,50 euros per títol previs i han reiterat mantenir l'empresa, igual que Acciona Energía, a la que milloren fins als 28,00 euros des dels 26,50 euros, mentre que Enagás ha patit una rebaixa fins als 13,00 euros des dels 13,50 euros per acció i segueixen venent la companyia.

Des de Deutsche Bank expliquen que “si bé normalment utilitzem DCF segmentaris per valorar les empreses de serveis públics europees, seguim utilitzant el nostre marc de flux de caixa de capital sostenible (SEC) com a indicador de valor”.

Per això, destaquen que "entre les empreses de serveis públics regulades, Italgas, Snam i National Grid tenen els rendiments més alts davant de la SEC, mentre que Enagás (vendre) i Redeia (mantenir) tenen els més baixos".

"El sector en conjunt ofereix un rendiment SEC ponderat del 8,9%, moderadament per sobre del seu cost de capital del 8,2%", afegeixen.

En relació amb Redeia, expliquen la seva millora gràcies al fet que "va tenir un rendiment inferior al del sector en més d'un 15% el 2023 i sembla més proper al valor raonable, encara que mantenim Enagás a vendre, ja que sembla probable una retallada de dividends", matisen els experts.

A Deutsche Bank al·leguen que la seva califació de vendre per a Redeia va estar basada en la valoració i en què consideraven que un entorn d'alt rendiment dels bons i d'elevada inflació no era útil per a una acció amb un rendiment nominal fix durant diversos anys. Tot i això, el preu de les accions de la companyia va caure l'any passat mentre que el sector es recuperava.

"El múltiple continua sent força alt (c.17x P/E 2025E), encara que els guanys podrien beneficiar-se de la revisió regulatòria, que entrarà en vigor el 2026. Des d'una perspectiva temàtica, la inflació ara està baixant, amb fortes caigudes recents als rendiments dels bons. L'acció no ha reaccionat en absolut i considerem que ara les accions estan més a prop del valor raonable estimat", subratllen a l'entitat alemanya.

Pel que fa a les estimacions per al 2024 i el 2025, per a Redeia estan un 12% i 11% per sota del consens a causa de pressions de costos a curt termini. "Aquests haurien de restablir-se a partir del 2026 a mesura que avancem en el proper període regulatori", afegeixen.

Per a Acciona Energía, les projeccions per al 2024 estan aproximadament un 20% per sota del consens a causa dels preus més baixos de l'energia i de la inclusió de l'extensió de l'impost a la caiguda de l'energia eòlica a Espanya. "Les nostres estimacions estan entre un 5% i un 10% per sota del consens per al 2025-26 sobre els preus més baixos de l'energia espanyola", matisen sobre l'energètica.

Pel que fa a Enagás, les previsions per al 2025 i el 2026 se situen un 7% i un 21% per sota del consens. "El consens sembla preveure una millora dels beneficis al llarg d'aquests anys, encara que el negoci del gas espanyol té uns ingressos cada vegada menors i no és clar si veurem un creixement significatiu dels beneficis de les filials (sobretot perquè es podrien vendre), asseveren.

Sobre el conjunt del sector, valoren que els inversors semblen optimistes respecte als serveis públics el 2024, a causa de la possibilitat que caiguin els rendiments dels bons. "Si bé això ajudaria el marge, reiterem la nostra opinió a llarg termini que els rendiments dels bons són menys importants del que es percep àmpliament, particularment en relació amb el mercat", comenten a Deutsche Bank.

"Històricament, les dues mètriques més importants per avaluar l'exercici del sector han estat el P/E relatiu (la norma és que el sector operi en línia amb el mercat en el P/E de l'any vinent) i el marge per al creixement relatiu dels guanys. Si bé veiem una perspectiva temàtica positiva tant per a les energies renovables com per a les xarxes (àrees que absorbeixen gairebé tota la inversió), esperem que les tendències de P/E i guanys impulsin l'exercici general del sector", conclouen els analistes.

contador