ep centro comercial carmila 20190422172504
CARMILA - Archivo

Els problemes dels centres comercials es multipliquen. Després de més dos mesos d'inactivitat, moltes botigues s'han vist obligades a tancar definitivament, i les que queden obertes estan intentant negociar notables rebaixes en el lloguer. Sobretot les grans franquícies, que exigeixen no pagar res, al·ludint que són elles les que atreuen al públic, segons apunten diferents fonts del sector.

Amb les limitacions d'aforament que ha decretat el Govern, els comerços entenen que és necessari rebaixar els arrendaments dels seus locals. S'escuden en què si només poden atendre un 30% o un 50% dels clients que rebien abans de la pandèmia, també és lògic que s'actualitzin els lloguers. Així ho entén també la Plataforma d'Afectats per la Covid-19 a centres comercials, que insta a renegociar una disminució de les rendes a mitjà termini.

Acceptar aquestes peticions suposarà un important enfonsament dels ingressos dels centres comercials, que ja han vist bastant minvats els seus comptes amb les condonacions de les rendes durant l'estat d'alarma. Però no els queda una altra opció, ja que, en cas contrari, ofegaran econòmicament els seus inquilins, obligant-los a tancar definitivament. I si un establiment queda buit, serà molt difícil tornar a ocupar-lo enmig de la crisi financera.

En plena recessió, és vital mantenir el nombre més alt d'inquilins possible. Així ho entén Merlin Properties, que prepara una ampliació del pla d'ajuda que va iniciar al principi de la pandèmia i que consistia en la condonació del 100% als locals comercials, que suposen el 22% de tots els seus actius de lloguer. Encara es desconeixen els detalls exactes, però la socimi ha aclarit que es tracta de "bonificacions parcials" que repartirà quan comencin a obrir els locals.

Una altra de les socimis més exposades a aquest sector és Castellana Properties, que ja va condonar de motu proprio amb els seus inquilins el pagament de la renda d'abril. Respecte als mesos vinents, assegura que "estén la mà a tots els seus inquilins per buscar solucions que beneficiïn totes dues parts" i així intentar mantenir les relacions a llarg termini.

Lar España va obrir aquest dilluns la majoria dels seus centres comercials. La companyia no aclareix si està negociant els arrendaments amb els seus inquilins, però el seu director general, José Manuel Llovert, remarca que "en aquesta fase de reobertures volem ajudar el client a fer que la seva estada sigui més agradable i que se senti segur en tot moment".

OBERTURES A LA FASE 2

A partir de la fase 2, en què ja han entrat aquest dilluns algunes províncies, les botigues dels centres comercials poden obrir les portes, sempre que tinguin un accés directe i independent des de "l'exterior", segons es recull al Boletín Oficial del Estado (BOE). Una altra de les condicions imprescindibles és que la superfície de venda al públic no superi els 400 metres quadrats.

També s'han adoptat múltiples mesures de seguretat, com tancar les zones infantils i les zones de descans, instal·lar mampares de metacrilat als llocs d'informació i d'atenció al públic, a més d'establir un sistema de recompte de persones i mesures de control de distanciament social, també a l'aparcament.

Noticias relacionadas

contador