evergrande 20211022103115

Sembla que només hi ha males notícies per als mercats en aquest tancament del 2021. De la crisi energètica i la preocupació per la inflació, a l'aparició de la nova variant del Covid, òmicron (mentre es lluita amb la delta)... i ara altre cop el risc d'impagament d'Evergrande.

La promotora es va enfonsar aquest dilluns a la borsa (-20%) després de reconèixer que ha rebut una demanda dels creditors per pagar al voltant de 260 milions de dòlars. La companyia sembla que no podrà complir aquesta reclamació i ha anunciat plans per reestructurar els seus deutes a l'estranger. Això ha portat el govern de la província de Guangdong, on té la seu l'empresa, a convocar el president d'Evergrande, Hui Ka Yan, i posteriorment a anunciar mitjançant un comunicat que enviarà un grup de treball a la promotora.

"Sembla poc probable que Evergrande pugui sortir d'aquest forat"

El període de gràcia per al pagament d'interessos de dos d'aquests deutes, uns 82 milions de dòlars, expirava aquest mateix dilluns. Els mitjans internacionals suggereixen que l'impagament desencadenaria un incompliment creuat del deute en dòlars pendent de l'empresa, de 19.000 milions de dòlars, i la companyia mateixa ha avisat que altres creditors podrien exigir un reemborsament accelerat.

Els experts ja anticipen als seus informes que el tema d'Evergrande encara "té molt de suc" d'aquí a finals d'any i que es parlarà llargament de la promotora, dels seus problemes i del risc de contagi per al sector immobiliari xinès i per a la resta del món.

"SE LI HA ACABAT LA SORT"

Després de lliurar-se 'pels pèls' de l'impagament al passat, de satisfer els interessos dels bons estrangers a l'últim moment i de quedar relegada a un segon pla de l'actualitat informativa enmig d'altres notícies més urgents, sembla que a Evergrande "se li ha acabat la sort", reconeixen els experts de Pantheon. "Hem entrat a les etapes finals de la implosió de l'empresa", afegeixen.

El Banc Central de la Xina s'ha afanyat a respondre a aquesta crisi 'renascuda' intentant calmar els nervis del mercat i atribuint les errades d'Evergrande a la seva gestió, més que a qualsevol risc sistèmic. "Aquesta afirmació es veu desmentida per la situació similar de les promotores Kaisa i Aoyuan, que també es troben en risc d'impagament", admeten des de Pantheon.

Pel que fa al que pot passar ara, aquests economistes afirmen contundents que "sembla poc probable que Evergrande pugui sortir d'aquest forat". Si hi ha un rescat, expliquen, haurà de venir del Govern. "Un rescat pels tenidors de bons en dòlars és improbable. Els recursos se centraran en les parts interessades nacionals: compradors de propietats, bancs locals i empreses relacionades", detallen.

Amb tot, els passos probables següents, segons Pantheon, són una important injecció de liquiditat a curt termini per part del Banc Popular de la Xina (PBOC, per les sigles en anglès). A això cal afegir la mesura ja adoptada per la institució aquest dilluns de retallar el coeficient de reserves obligatòries dels bancs en 0,5 punts percentuals, alliberant uns 1,2 bilions de iuans (188.000 milions de dòlars) de liquiditat.

Així mateix, aquests experts anticipen que els promotors de les empreses públiques es mobilitzaran per assumir els projectes de construcció i altres compromisos d'Evergrande, però no els deutes en dòlars. "És possible que també hagin d'intervenir per exercir un paper similar per a Kaisa i altres", afegeixen.

"La situació continua sent molt incerta. La implicació de les autoritats en aquesta ocasió ens fa pensar que l'empresa s'ha quedat sense opcions", conclouen des de Pantheon.

Noticias relacionadas

contador