ep gonzalo gortazar valoraresultadoprimer trimestre2018 20190403150618
EUROPA PRESS - Archivo
5,16€
  • 0,05€
  • 0,90%

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha criticat la "sobreabundància de liquiditat" que experimenta la banca a hores d'ara impulsada pel Banc Central Europeu (BCE), que a principis de març va anunciar una nova ronda de les megasubhastes de liquiditat o TLTRO.

"EL BCE per solucionar un problema econòmic, amb gran criteri, va començar a donar liquiditat", però aquesta situació va generar "un problema secundari", que és aquest excés de liquiditat als bancs, segons Gortázar. "Hi ha més oferta que demanda i els bancs tenim molta liquiditat", ha explicat el banquer.

Precisament, el BCE va anunciar a principis de març una nova ronda de TLTRO, les megasubhastes de liquiditat que tenen l'objectiu d'augmentar el crèdit a particulars i empreses atorgant més liquiditat a les entitats. Els bancs, espanyols, però, mantenen la major part dels fons rebuts durant l'última ronda de TLTRO (llançada el 2016) en reserves al propi supervisor.

"El cost del risc ha baixat a nivells tendents a zero. No podem esperar ajuda per aquesta via", ha apuntat Gortázar durant el seu discurs davant la junta general d'accionistes de CaixaBank, que se celebra a València, seu social de l'entitat.

El primer executiu del banc espera "que es pugui mantenir el cost del risc durant un període llarg de temps". "El que és difícil és pensar que rebrem ajuda per aquesta via", ha afegit el directiu.

Respecte a l'escenari de baixos tipus d'interès, que es mantindrà, almenys, fins a finals de 2019, segons va donar a conèixer Mario Draghi a principis de març, Gortázar ha explicat que el panorama "no espanta" a CaixaBank, però l'empeny a "seguir treballant totes les hores del dia".

Jordi Gual, president no executiu del banc, per la seva banda, ha lamentat que els tipus baixos "seguiran pressionant els marges i ingressos" dels bancs i ha valorat com a "bona" ​​i "positiva" la decisió del BCE de donar un cop de mà als bancs pels efectes negatius que provoquen als seus balanços els tipus negatius. Segons va publicar Reuters, el supervisor estaria estudiant rebaixar la taxa que paguen els bancs per mantenir efectiu dipositat al supervisor.

L'ERO, NECESSARI PER MANTENIR EL BANC

Gual ha respost als nombrosos accionistes que han plantejat qüestions relacionades amb l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que l'empresa està negociant amb els sindicats i que, de moment, afectarà uns 2.157 treballadors. "Hem de reaccionar davant els reptes actuals i futurs", ha explicat el president del banc, segons qui l'"èxit" de l'entitat el 2018 "no garanteix el futur".

"El benefici proper a 2.000 milions d'euros suposa, en termes de rendibilitat, aproximadament el que exigeix ​​la comunitat inversora. És obligació d'aquest consell [d'administració] vetllar perquè el retorn de la inversió es mantingui a futur per assegurar la continuïtat del banc", ha apuntat, per afegir després: "cal anticipar-se".

Per la seva banda, Gortázar, que durant el seu discurs ha destacat la necessitat de reforçar l'eficiència de CaixaBank per poder "millorar el servei", creu que els quatre mesos que hi haurà en total de negociacions amb els sindicats (des de gener a maig) "denoten "l'interès de l'entitat" per treballar conjuntament per molt que hi hagi punts de vista diferents". "Aquesta institució s'ha destacat sempre per anticipar-se al que ve. Veiem tendències i volem mantenir l'èxit del passat, hem de prendre mesures ara, precisament quan tenim la capacitat de fer-ho", ha afegit.

"Si no tenim eficiència en costos no podem millorar servei", ha apuntat el banquer, segons el qual "cada dia cal fer un esforç per incrementar els ingressos i baixar els costos". En aquest context, "l'eficiència és absolutament fonamental i necessària perquè la institució prosperi i els empleats puguin ser remunerats adequadament", segons ha afirmat.

L'ERO es troba encara en període de negociació i s'espera obtenir un acord abans del pròxim 8 de maig, que és la data en què acaba el període formal de negociació. Alguns dels accionistes han criticat la realització d'aquest ajust i, de fet, alguns treballadors s'han manifestat a les portes del Palau de Congressos de València, on se celebra la junta, per criticar que l'ERO és "una purga".

En un altre ordre de coses, Gortázar considera que l'entitat ha posat "punt i final" al sanejament del seu balanç després d'arribar a un acord amb Lone Star per traspassar el 80% de la seva maó a una aliança d'empreses en què tots dos tindran participació. "Hem aconseguit posar punt i final a un problema de la banca espanyola derivada de la forta crisi immobiliària que hem patit", ha dit.

Noticias relacionadas

contador