iberdrola elgea
12,36€
  • 0,16€
  • 1,31%

El final del carbó, les dinàmiques de preus de CO2 i l'impuls de les energies renovables tant a Espanya com a la resta d'Europa seran el motor de creixement d'Iberdrola durant els propers anys. Així ho consideren els analistes de Berenberg que al seu últim informe han donat un repàs al full de ruta de l'energètica fins al 2022 i veuen clar que serà una "clara beneficiària" del carbó i dels alts preus del CO2 gràcies a la seva diversificació de negoci.

En concret, Berenberg espera que el benefici net d'Iberdrola superi el consens i les previsions de la companyia entre un 10% i 15% per al bienni 2020-2022. L'objectiu l'EBITDA d'Iberdrola per a 2022 està fixat en 11.750 milions, Berenberg aposta per 11.909.000. No obstant això, per negocis, el de clients i el de xarxes no arribaran a l'EBITDA marcat al pla estratègic, apunten els analistes.

Segons Berenberg, les previsions alcistes del preu dels drets de CO2 -que en un any han pujat de 8 euros per tona a 23 euros-, i les previsions dels preus de l'energia "impulsaran la rendibilitat dels 38TWh de producció hidràulica i nuclear domèstica".

Tot i així, l'exposició d'Iberdrola "és de les més limitades del sector", apunten. La seva previsió és que el preu de les matèries primeres sumi 600 milions a l'EBITDA respecte al marc assumit pel mercat, "cosa que ens porta a considerar que l'EBITDA i el benefici net se situarà entre un 4% i un 9% per sobre del consens, respectivament", indiquen els analistes.

Els experts apunten que el preu del CO2 s'elevarà entre dues i tres vegades durant els propers anys, i arribarà als 65 euros per tona, i que podria arribar als 110 euros per tona per al 2020. "Això tindrà gran impacte en el preu de l'energia i, per tant, per als costos fixos de la generació", indica Berenberg.

Aquesta situació hauria d'actuar com "un significatiu vent de cua per energètiques integrades com Iberdrola a causa de la seva empremta considerable en actius hidro i nuclears a la península Ibèrica". Per 2022, "esperem que la rendibilitat d'aquests actius creixi en 1.000 milions a un nivell de producció normal". A més, s'espera que el canvi de la generació amb carbó a gas també incrementi la rendibilitat dels seus cicles combinats.

PREVISIÓ D’EBITDA MOLT OPTIMISTA

Berenberg, però, mostra dubtes amb l'objectiu d'EBITDA d'Iberdrola i assenyala com "motiu de preocupació" les metes que s'ha marcat en el creixement del segment minorista. L'elèctrica preveu arribar als 600 milions al segment comercial, però els analistes estimen que es quedarà en 400 milions. En la seva opinió, encara que les vendes creixeran a Espanya i al Regne Unit, l'augment de la competència i el límit aranzelari variable que aplicaria el Regne Unit frenarà l'avanç.

Pel que fa a l'EBITDA del negoci de xarxes, que l'energètica fixa en 1.000 milions fins al 2022, els analistes creuen que només 760 milions n’estan assegurats. "Si bé la meta de créixer un 6% en actius per 2022, les suposicions de rendiment ens semblen massa contundents", consideren els analistes de Berenberg. Tot i els vents a favor que trobarà en aquest negoci, es toparà amb un fre que costarà "440 milions a causa de les restriccions reguladores a Espanya i al Regne Unit i el tipus de canvi".

MÚSCUL RENOVABLE, EN FORMA

Els analistes donen suport, però, a les previsions per al negoci de renovables i creuen que és possible superar l'objectiu de 1.500 milions a causa de la conjuntura actual del carbó i dels avenços en política energètica. "Esperem que se superi aquest objectiu en gairebé 200 milions, el 80% dels 7.100 MW que hi ha projectats en eòlica i solar estan en construcció, amb els retorns assegurats", afirma l'anàlisi de Berenberg. "Una millora en les polítiques energètiques orientades a la inversió en renovables a Espanya i a la resta d'Europa podria permetre un creixement fins i tot millor, encara que això no ho incloem al nostre pronòstic", afegeix, a més d'estimar un "impuls a la rendibilitat del parc hidro per sobre de les previsions".

L'informe es refereix també al pla de retallada de costos amb un objectiu de 300 milions. "El pla es recolza en la inversió en digitalització i ja han recollit gran part dels fruits. A causa del bon acompliment, creiem que aquest objectiu se superarà en uns 30 milions", estimen.

POC MARGE PER A LA SEVA ACCIÓ

Als analistes de Berenberg els agrada el negoci d'Iberdrola. "Ofereix un creixement decent i una de les carteres millor diversificades del sector 'a prova de futur'", afirmen al seu últim informe. No obstant això, consideren que després de la pujada que han registrat les seves accions durant les últimes setmanes, no les quedaria molt més recorregut: "els títols han arribat a una valoració justa".

Berenberg fixa un preu objectiu per Iberdrola de 7 euros per acció amb recomanació 'mantenir'. Més optimistes són els analistes d'HSBC, que l'han elevat recentment a 7,8 euros per acció, mentre que el preu mitjà que li donen els analistes és de 7,42 euros.

Noticias relacionadas

contador