ep onur gen sucedera a carlos torres vila como consejero delegado de bbva a partir de enero de 2019
BBVA - Archivo

BBVA ha esquivat un dels principals esculls per a poder comprar Banc Sabadell i crear el segon banc d'Espanya. I és que després de la venda del seu negoci als Estats Units, l'entitat presidida per Carlos Torres Vila ja no haurà de fer una ampliació de capital per 'menjar-se' al banc capitanejat per Josep Oliu. Totes dues entitats negocien una fusió i tot fa preveure que la transacció tirarà endavant.

  • 1,80€
  • 3,37%
  • 10,18€
  • -6,65%

Després de la fusió per absorció anunciada per CaixaBank i Bankia, els inversors ja anticipaven que el BBVA es llançaria a adquirir el Sabadell, que d'altra banda necessita una operació corporativa per afrontar la crisi. Però els càlculs parlaven d'una ampliació de capital d'entre 2.500 i 3.500 milions d'euros per a l'entitat 'basca', una operació que hagués anat en contra del 'mantra' repetit per Carlos Torres i Onur Genç que qualsevol transacció havia de "crear valor" per als accionistes des del primer moment.

No obstant això, el "pelotazo" als EUA elimina de cop la necessitat d'ampliar capital i dóna un impuls indubtable a l'esperada compra de Sabadell. "Ja veurem com despleguem aquest capital al mercat per a possibles oportunitats de fusió. És la nostra obligació analitzar les possibles oportunitats que sorgeixin. Avui no podem ser més específics", va comentar Carlos Torres als analistes.

"Tenim un ventall d'opcions davant nostre. Hi ha oportunitats valuoses al mercat on ja hi tenim franquícies, així que la idea és fer una recompra molt atractiva que reinvertirem en el negoci i una inversió en creixement inorgànic, sempre que ens aporti una taxa de retorn raonable", va afegir.

"Sobre les oportunitats i la consolidació del mercat espanyol, no donarem dades concretes. Per descomptat, avui no. I ja veurem què passa en el futur", va dir Torres, donant gairebé per segur un anunci que finalment es va produir després del tancament del mercat.

La compra de Sabadell augmentaria la quota de mercat del BBVA a Espanya fins aproximadament el 20% des de l'actual 12%. A més, reforçaria la seva posició en el negoci de pimes, una de les principals fortaleses del Sabadell; i elevaria la seva exposició de comunitats com Catalunya i València.

D'altra banda, generaria importants sinergies de costos i al mateix temps un efecte positiu en el fons de comerç, tal com ha succeït en l'operació entre CaixaBank i Bankia. Finalment, el suport del Banc Central Europeu (BCE) a la consolidació del sector bancari és un altre esperó que justifica la transacció.

Morgan Stanley va calcular que faran falta uns 4.000 milions d'euros per reestructurar personal i oficines, fer provisions i sanejar TSB, la filial britànica del Sabadell. Això requeria una ampliació de capital d'entre 2.500 i 3.500 milions, l'excés de capital generat per BBVA aplana tots aquests inconvenients.

Noticias relacionadas

contador