ep francisco j riberas presidente ejecutivo de gestamp
EUROPA PRESS - Archivo

Els analistes de Bankinter no veuen valor en Gestamp. Consideren que el fabricant de components per a les grans automobilístiques ha capejat bé el primer trimestre tot i l'impacte de la Covid-19, però afegeixen que "el cop serà molt més dur aquests pròxims mesos".

  • 2,63€
  • -2,23%

L'Índex STOXX Europe 600 d'Automòbils & Components acumula un descens del 24% enguany, malgrat la recuperació de les últimes jornades. I les expectatives per als pròxims mesos, encara que l'economia mundial torni a reactivar-se, no són positives.

Durant el primer trimestre, el sector automobilístic ha acusat l'impacte de la Covid-19 amb un descens global de la seva producció superior al 20%. "L'aturada econòmica ha estat especialment severa a països importants per a Gestamp, com la Xina (13% dels ingressos totals), però arribarà durant el segon trimestre a geografies determinants, com Europa (58% vendes) o Amèrica del Nord (22%). Per això, en termes relatius, una caiguda d'ingressos del 7,3% aquest trimestre és més que acceptable, però el cop serà molt més dur aquests pròxims mesos", expliquen des de Bankinter.

Les accions de Gestamp cotitzen a 2,80 euros i aquests experts n'han reduït la valoració prop d'un 40%, fins a 2,60 euros des dels anteriors 4,10 euros. El valor va marcar un mínim anual i històric de 2,11 euros, després de desplomar-se més del 50% des del seu màxim anual de 4,34 euros. La capitalització borsària del grup controlat per la família basca Riberas ha baixat fins a 1.600 milions d'euros.

Bankinter considera que la companyia compta amb una sòlida posició de liquiditat, que frega els 2.000 milions d'euros enfront d'uns venciments de deute de 193 milions al 2020 i de 321 milions al 2021. Per això, valoren de manera positiva les mesures anunciades, com la suspensió del dividend, l'extensió de les línies de crèdit i la reducció de les inversions.

Al 2020, no obstant això, aquests experts anticipen que l'Ebitda es desplomarà un 50% respecte al 2019, fins a 580 milions d'euros des de 1.072 milions. I que s'anirà recuperant en els pròxims anys, però no assolirà les xifres de 2019 ni tan sols el 2024, quan anticipen un Ebitda de 938 milions.

De la mateixa manera, Bankinter anticipa que Gestamp guanyarà 22 milions d'euros al 2020, respecte als 212 milions de l'any passat. I el benefici augmentarà fins a 103 milions en 2021 i continuarà pujant fins a 227 milions al 2024. Així que les ferides causades per la Covid-10 trigaran a tancar-se. I són aquestes previsions les que justifiquen la gran retallada de la valoració.

"A llarg termini, ens costa identificar catalitzadors en un escenari altament incert com l'actual", conclouen des de Bankinter. Per tant, Gestamp haurà de treballar molt per suportar la llarga 'travessia pel desert' que té per davant el sector de l'automòbil durant els pròxims mesos i anys.

Gestamp va obtenir un benefici net de 14 milions d'euros al primer trimestre, una reducció del 65,8% sobre els 41 milions que va guanyar en el mateix període de 2019. La companyia va atribuir aquesta xifra a l' "abrupta" baixada de l'activitat i l'"escàs" marge de temps per ajustar la base de costos de la companyia.

Noticias relacionadas

contador