bankia oficina portada

Bankia i CaixaBank continuen negociant l'equació de bescanvi per a la seva fusió, actualment el principal escull perquè l'operació corportiva tiri endavant. Segons fonts financeres consultades per La Vanguardia, "les diferències entre totes dues parts han provocat la paràlisi de les negociacions en dues ocasions".

  • 1,78€
  • 2,65%

Inicialment, tots dos consells tenien previst reunir-se el diumenge per aprovar formalment la transacció, però aquestes diferències han fet que s'ajornin les reunions fins a algun dia d'aquesta setmana, per donar temps a arribar a un bescanvi acordat.

Goldman Sachs calcula que CaixaBank pagarà un màxim d'1,63 euros per cada acció de Bankia si finalment totes dues entitats acorden la seva fusió. La xifra d'1,63 euros suposa una prima del 20% sobre l'actual preu de mercat de Bankia, encara que queda per sota del seu màxim anual d'1,76 euros.

Els consells es reuniran aquesta setmana quan tinguin sobre la taula totes les dades extretes de la 'due diligence' (auditoria legal), segons fonts financeres. La prolongació de les tasques en aquesta fase d'intercanvi d'informació, en la qual s'analitzen a fons els números de cada entitat, és precisament el que ha impedit que els consells es reunissin aquest diumenge.

En aquesta cita previsiblement es decidiran qüestions clau com l'equació de bescanvi, la seu, la composició del consell de la nova entitat o els seus objectius, entre d'altres aspectes.

L'inici de les negociacions va arrencar de manera discreta abans de l'estiu, després de ser autoritzat per tots dos consells, que per al seu assessorament van contractar bancs d'inversió (Morgan Stanley en el cas de CaixaBank i Rotschild en el de Bankia), consultores (Deloitte i EY, respectivament) i assessors legals (Uría Menéndez y Garrigues, respectivament).

Si els resultats de la 'due diligence' són positius, els consells decidiran fer el tret de sortida a una operació que crearà un grup amb actius de 650.000 milions d'euros, unes 6.600 sucursals (4.400 l'entitat d'origen català i més de 2.200 l'entitat nacionalitzada) i una plantilla conjunta superior als 51.000 treballadors (gairebé 35.600 CaixaBank i uns 16.000 Bankia), la qual cosa propiciaria significatives sinergies.

A continuació, en una nova reunió dels consells d'administració es convocaran les juntes extraordinàries d'accionistes. Aquesta convocatòria ha de fer-se com a mínim amb un mes d'antelació, per la qual cosa en el millor dels casos els accionistes podrien donar el vistiplau a l'operació a la fi d'octubre.

Per part seva, el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital demanarà al Banc Central Europeu (BCE) un informe sobre la fusió entre Bankia i CaixaBank i, quan disposi de les conclusions d'aquest informe, serà Economia qui tingui l'última paraula sobre l'operació, que també serà analitzada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

La Llei de Defensa de la Competència planteja el procediment de control de concentracions en dues fases. A la primera, que durarà un màxim d'un mes, s'analitzarà l'operació, i el consell de l'organisme presidit per Cani Fernández decidirà si l'operació ha de ser autoritzada (amb o sense compromisos) o, si per contra, exigeix una anàlisi més detallada.

La majoria d'operacions s'aproven en aquesta fase. El 2016, es van resoldre 102 operacions de concentració, de les quals 96 van ser autoritzades en primera fase sense compromisos i 5 amb compromisos. CaixaBank i Bankia volen accelerar els tràmits al màxim per poder tenir ultimada la seva fusió abans de finals d'any o bé el primer trimestre de 2021.

Noticias relacionadas

contador