• Bankia espera pagar en dividends ordinaris en efectiu entre el 45% i el 50% dels seus beneficis
  • El banc calcula que arribarà a un benefici de més de 1.300 milions el 2020
ep presidente bankia jose ignacio goirigolzarri

Bankia preveu repartir entre els seus accionistes més de 2.500 milions d'euros durant els pròxims tres anys, més del doble que els 1.160 milions abonats durant els últims quatre anys. Aquesta xifra, prevista al Pla Estratègic 2018-2020 anunciat aquest dimarts, és conseqüència de la seva intenció d'elevar al 45-50% el percentatge de beneficis que destinarà al pagament de dividend ordinari en efectiu i de reintegrar l'excés de capital sobre el 12% CET1 fully loaded.

  • 1,78€
  • 2,65%

L'Estat, amb una participació actual del 60,6%, és el principal accionista de Bankia per la qual cosa, en mantenir aquesta participació inalterada durant els pròxims tres anys, cobrarà 1.500 milions d'euros d'aquests 2.500 que repartirà l'entitat fins al 2020.

El banc preveu també aconseguir un benefici de més de 1.300 milions durant l'últim exercici del pla, un 62% més que el 2017, i elevar la seva ROE (rendibilitat sobre fons propis) al 10,8%, un cop ajustat a un nivell de capital del 12%.

"Amb el nou pla, Bankia preveu seguir incrementant els seus resultats amb un major dinamisme comercial, continuar millorant la qualitat del seu balanç i avançar a la retribució als accionistes", ha assenyalat l'entitat en una nota

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha destacat avui que "iniciem aquest nou pla amb molta il·lusió, perquè la forta posició de balanç i el dinamisme comercial dels que partim es veuen reforçats ara per l'eliminació de les restriccions per part de la Unió Europea i l'empenta que ens dóna l'execució de la fusió amb BMN".

"Aquest projecte que ara comencem és molt diferent al qual vam plantejar fa cinc anys, però ambdós compartiran dos punts de partida: seguirem fent molts esforços per tenir un sòlid govern corporatiu i continuarem gestionant amb la mirada posada en els nostres principis i valors", ha afegit.

"El nostre objectiu és convertir-nos, durant aquests tres anys, en el millor banc d'Espanya, cosa que significa, en primer lloc, ser el banc més rendible, eficient i solvent entre els grans del sector, i en segon lloc comptar amb clients més satisfets, equips més compromesos i més reconeixement social", ha explicat. "En definitiva, seguirem comptant amb un model de forta generació de capital, cosa que ens permetrà lliurar als accionistes més de 2.500 milions d'euros durant els tres pròxims anys", ha anunciat Goirigolzarri, que ha recordat que això suposarà "un important avanç a la devolució de les ajudes públiques".

Per la seva banda, el conseller delegat de l'entitat, José Sevilla, ha incidit que "el pla té quatre eixos principals, que són l’execució de la integració amb BMN, l'eficiència i el control de costos, l'increment dels ingressos per una major venda de productes d'alt valor, i la reducció accelerada d'actius improductius". "Durant aquests tres anys pretenem captar 400.000 nous clients particulars i augmentar la vinculació dels quals ja tenim, cosa que ens permetrà incrementar els nostres ingressos i elevar les quotes de mercat en productes rendibles com els crèdits al consum, el finançament a empreses, els fons d'inversió o els mitjans de pagament", ha detallat Sevilla. "D'aquesta manera, d'aquí a tres anys tindrem un benefici superior als 1.300 milions d'euros i una rendibilitat de l’11%", ha especificat.

INCREMENT DE BENEFICI, AMB MÉS INGRESSOS I CONTROL DE COSTOS

Bankia subratlla que presenta aquest pla estratègic després d'haver complert "tots els compromisos del pla anterior i haver-se situat com a quarta major entitat financera espanyola". Des de 2013, el banc ha generat 635 punts bàsics de capital (CET1 fully loaded) i ha reduït en 11.000 milions d'euros els seus actius improductius.

"Amb el nou pla, Bankia preveu seguir incrementant els seus resultats amb un major dinamisme comercial, continuar millorant la qualitat del seu balanç i avançar en la retribució als accionistes", ha assenyalat l'entitat en una nota.

El benefici estimat pel banc per al 2020 suposarà un increment del 62% sobre els 816 milions de 2017 (un 162% si es calcula sobre els 505 milions guanyats incloent-hi els ajustos realitzats per la fusió amb BMN). Aquest augment serà conseqüència de majors ingressos per increment dels volums de negoci i de la contenció de costos, cosa que donarà lloc al fet que la ràtio d'eficiència se situï per sota del 47%, davant el 56% de tancament de l'any passat.

INCREMENT NET DE 400.000 CLIENTS PARTICULARS I 12.500 EMPRESES

Per incrementar els ingressos, l'entitat preveu elevar un 5% la base de clients particulars (400.000 més) i un 20% la d'empreses (12.500 més), i millorar les seves quotes de mercat en promoció d'hipoteques (del 7,3% al 10,8%), en crèdit a empreses (del 6,9% al 7,7%), en préstecs al consum (del 5,5% al ​​6,6%), en fons d'inversió (del 6,4% al 7,2%) i en mitjans de pagament (del 8,1% al 9% en nombre de targetes de crèdit), entre d'altres negocis.

El benefici estimat pel banc per al 2020 suposarà un increment del 62% sobre els 816 milions de 2017

"D'aquesta manera, el banc aconseguirà canviar la tendència del seu marge d'interessos i s'incrementarà un 29% i les comissions augmentaran a un ritme anual mitjà del 7%", ha explicat. Al mateix temps, Bankia continuarà amb la seva política de control de costos dels últims anys i els reduirà un 2,5%, xifra que permetrà elevar fins a 190 milions d'euros les sinergies previstes derivades de la fusió amb BMN, enfront dels 155 milions anunciats al passat mes de juny.

Amb tot això, el benefici s'elevarà per sobre de 1.300 milions el 2020, la rendibilitat sobre fons propis (ROE) se situarà al 10,8% i la rendibilitat sobre fons propis tangibles (ROTE), a l’11%, un cop ajustat al capital del 12%. En cas que la corba de tipus s'acceleri lleugerament sobre la previsió base del pla, el benefici superaria els 1.500 milions, la ROE se situaria al 12,2% i la ROTE, per sobre del 12,5%.

MÉS QUALITAT DE BALANÇ I REDUCCIÓ D'ACTIUS PROBLEMÀTICS

Pel costat del balanç, l'entitat preveu incrementar el saldo de recursos gestionats de clients, tant en dipòsits com en fons d'inversió, plans de pensions i assegurances, així com el saldo de crèdit, alhora que continuarà la reducció de dubtosos i de adjudicats, i elevarà la taxa de cobertura.

Els majors creixements en crèdits es produiran al segment d'empreses, on Bankia s'espera un augment del saldo del 7,9% anual, fins a arribar als 41.500 milions el 2020 (sense comptar improductius), a causa, entre altres factors, de la desaparició de limitacions en crèdits a empreses amb accés als mercats i a companyies de promoció immobiliària.

En crèdit al consum, l'entitat preveu un creixement anual mitjà de saldos del 16,2%, fins a arribar als 6.800 milions el 2020, mentre que al mercat d'hipoteques l'entitat preveu guanyar pes en noves operacions, però el saldo total baixarà a un ritme del 2,2% mitjà anual, a causa que les amortitzacions seguiran superant les noves concessions.

Amb aquestes evolucions, Bankia avançarà en el canvi de mix de la seva cartera creditícia, de manera que el crèdit a empreses passarà a pesar un 34% mentre que les hipoteques reduiran el seu pes fins al 54%.

Bankia tiene prevista una inversión de 1.000 millones de euros en tecnología para incrementar la satisfacción de sus clientes

El major volum de crèdits estarà acompanyat d'una nova reducció dels actius problemàtics (dubtosos i adjudicats) de 8.800 milions, que deixarà el saldo total en 8.400 milions d'euros. D'aquesta manera, la ràtio d'actius problemàtics quedarà per sota del 6% (12,5% el 2017) en brut i del 3% en net, mentre que la taxa de morositat se situarà al 3,9%, la taxa de cobertura quedarà al 56% i el cost de risc (provisions sobre risc creditici) als 24 punts bàsics.

A més dels paràmetres financers, Bankia s'ha fixat també com a objectius incrementar la satisfacció dels seus clients, avançar en el compromís dels seus equips i millorar en reconeixement social.

Per estar preparat per a aquesta evolució, Bankia té prevista una inversió de 1.000 milions d'euros en tecnologia, dels quals més de la meitat es dedicaran a la transformació del model.

Noticias relacionadas

contador