ep recursbanc sabadell
BANCO SABADELL - Archivo

Sabadell cau amb força (-5%) malgrat estar deixant enrere la crisi que va sofrir l'any passat per la integració de la plataforma de TSB i ha tancat el primer semestre amb un benefici de 532 milions d'euros. Comparant-ho amb l'any passat, el creixement és del 340,9%, alguna cosa que té a veure amb les menors provisions i l'absència de costos extraordinaris de TSB. De fet, el grup ha aconseguit ja que TSB sumi al compte total i la filial britànica aporta aquest semestre 2 milions al benefici.

  • 1,80€
  • 3,37%

Quant al segon trimestre estanc, el benefici va ser de 273 milions d'euros, la qual cosa representa un 6% més que el trimestre anterior i suposa una recuperació després de la forta caiguda del mateix període de l'any anterior per TSB. A part de l'efecte comparatiu, els guanys de Sabadell en aquest trimestre s'han vist impulsades per la plusvàlua de la venda de Solvia, d'uns 135 milions, encara que han hagut de suportar la deterioració del deute subordinat de la Sareb, que ha impactat amb 47 milions d'euros, i el pagament corresponent al Fons Únic de Resolució, que ha restat altres 59 milions d'euros.

El marge d'interessos i les comissions netes van augmentar un 2,7% en conjunt. Concretament, el marge d'interessos es va situar en 1.806 milions d'euros (1.320 milions sense TSB) al tancament del semestre, la qual cosa suposa una caiguda del 0,2%, que el banc atribueix a l'aplicació d'IFRS16 i els tipus baixos. Les comissions, per part seva, van augmentar un 10,9% pel bon comportament de les comissions de serveis.

El marge brut, no obstant això, va caure. Ho va fer un 5,2%, fins a 2.631 milions d'euros, a causa d'un augment de les despeses no recurrents i extraordinaris nets. Al temps, la rendibilitat, mesura a través del ROE (rendibilitat sobre recursos propis), es va situar en el 7%.

Els costos del grup es van situar en 1.567 milions d'euros a tancament de juny de 2019, la qual cosa suposa un 5% menys que un any abans, alguna cosa que va portar a la ràtio d'eficiència a col·locar-se en el 54,7%. El total de dotacions i deterioracions ascendeix a 374 milions d'euros a tancament de juny, un 53% menys.

La ràtio CET1 fully loaded, la mesura de capital que es pren de referència en el mercat i pels supervisors, es va situar en el 11,2%, a prop però encara sense aconseguir l'objectiu de l'entitat de tancar 2019 amb un 11,6% o més.

Al tancament del semestre, el saldo d'actius problemàtics va ascendir a 8.253 milions d'euros, dels quals 6.380 milions van correspondre a actius dubtosos i 1.873 milions d'euros a actius adjudicats.

El crèdit viu de l'entitat va tancar juny amb un creixement del 0,7%, fins a un saldo de 141.703 milions d'euros, mentre que els recursos de clients en balanç van ascendir a 141.862 milions d'euros, un 4,5% més. Els recursos gestionats es van situar en 208.587 milions d'euros, un 1,7% més que un any abans.

Sabadell es va recuperant a poc a poc de la crisi que li va provocar TSB l'any passat. Aquest semestre, la filial britànica ja aporta al benefici, concretament, 2 milions, i va veure créixer els seus comptes corrents de nous negocis un 6%, així com un 25% els estalvis per a petites i mitjanes empreses.

Noticias relacionadas

contador