• La reestructuració del deute dels principals accionistes del banc dóna ales a la cotització, que puja un 5% en el començament de 2017
  • El banc, que val tan sols 4.000 milions d'euros en borsa, espera l'arribada d'Emilio Saracho amb Ángel Ron 'en funcions'
angel ron popular

Es tracta d'una crisi que no cessa pel qual fos tercer banc espanyol i capdavanter en rendibilitat, però que avui ha caigut en desgràcia. Banc Popular està visquent moviments en el seu accionariat quan amb prou feines queden sis setmanes perquè Emilio Saracho, procedent de JPMorgan, prengui les regnes del grup a partir del proper mes.

  • 0,32€
  • 0,00%

Unió Europea d'Inversions (UEI), un dels socis de la Sindicatura d'Accionistes, ha cancel·lat la totalitat dels seus préstecs bancaris que tenien com a garantia les pròpies accions de l'entitat, és a dir, que estaven empenyorades i, per tant, sota la pressió dels ‘triggers’ (límits de cotització) marcats pels bancs en el finançament per aportar més diners i reforçar les garanties. En total, segons el diari Expansión que cita un comunicat de UEI, aquest grup d'accionistes ha cancel·lat 152 milions d'euros en préstecs que tenien amb Popular, Sabadell i Santander després de rebre una injecció de capital d'una altra societat (Viviendas y Oficinas SA) també vinculada a la Sindicatura.

Aquesta pressió dels ‘triggers’ ha estat una de les claus del crash borsari de l'entitat en borsa en els últims mesos, al costat de l'escalada dels inversors a la baixa al capital fins a nivells mai vistos. Més del 9% de les accions estan en posició a la baixa, segons les dades de la CNMV. Bona part d'aquests paquets de títols han acabat en ‘hedge funds’ com AQR Capital, Marshall Wace i Samly a través de préstecs de valors, encara que els amos d'aquestes accions poden ser alguns dels socis institucionals de l'entitat, segons expliquen fonts financeres. Per això, els moviments en les participacions de l'anomenat nucli dur cobren tanta importància, a causa que la cancel·lació de préstecs de valors també pot portar aparellada la cancel·lació del lloguer de grans paquets accionarials.

TOT ESPERANT SARACHO

Després del revers d'aquesta operació financera de risc, les accions de l'entitat financera s'eleven un 2%, fins a 0,96 euros, convertint-se en el segon millor valor de l'IBEX-35 després de la industrial Viscofan. L'entitat que presideix ‘en funcions’ Ángel Ron i que dirigirà Emilio Saracho es troba en una situació crítica a l'espera d'una nova estructura directiva que torni a dotar d'equilibri al balanç de l'entitat. Després de la ‘macroampliació’ de capital de 2.500 milions d'euros duta a terme abans d'estiu, la retallada sobre el 20% de la plantilla i la reestructuració de la seva gegantesca cartera de maó (més de 3.000 milions d'euros en actius), Popular encara s'enfronta a noves necessitats de capital que poden oscil·lar entre els 1.000 i 2.000 milions d'euros, segons analistes del sector.

Malgrat que encara no s'han posat sobre la taula els plans de Saracho per al Popular, sí es dóna per fet des de fa setmanes que caldrà realitzar un nou sanejament. La Sindicatura d'Accionistes (10%), que agrupa a les famílies fundadores i exdirectius del banc; l'asseguradora alemanya Allianz (3,5%) o l'entitat financera francesa Credit Mutuel (4%) es troben en aquest nucli dur d'accionistes que s'ha acabat esquerdant en aquest 2016 i que ha desembocat en la sortida d'Ángel Ron del banc. El sector crític a l'actual president l'encapçalada la família Del Valle, que compta amb el 4% del capital del banc a través de diferents societats.

Noticias relacionadas

contador