ep president dacciona jose manuel entrecanales
ACCIONA

Acciona es prepara per a la liberalització del sector ferroviari. El seu president, José Manuel Entrecanales, ha confirmat que actualment negocien amb tres operadors de trens europeus i que per abans de l'estiu espera haver trobat el seu company de viatge per competir amb Renfe a partir del 2021.

Competència va autoritzar el passat mes de gener la presa de control per part d'Acciona de Intermodalitat de Llevant (ILSA), la societat creada pels propietaris d'Air Nostrum per operar serveis ferroviaris i en la qual mantenen una participació. Segons Entrecanales, les converses amb aquests operadors podrien concretar-se "en breu" i, "depenent del soci es desenvoluparà un o altre pla de negoci", ha comentat durant una trobada amb premsa per presentar els resultats de 2018.

Quan es concreti qui serà el seu soci en ILSA procediran a desenvolupar aquest pla estratègic, i detallar el material rodant que sigui necessari incorporar, així com locomotores i tracció en propietat o lloguer. "Cada soci dona més o menys accés a material", ha indicat.

Segons el president d'Acciona, la inversió temptativa per posar en marxa aquesta operació -tant la línia internacional com els corredors d'AVE que decideixin operar-, és d'uns 500 milions d'euros, però és una cosa que caldrà definir quan es decantin per un soci. Entrecanales ha indicat, a més, que el pla d'inversions per a aquest any encara no inclou aquest projecte ferroviari i que l’inclouran a partir del 2020 i els exercicis subsegüents.

ILSA té autorització per operar un servei privat internacional per tren entre Madrid i Montpeller (França), i, a més, el gener passat el Congrés va aprovar un reial decret llei, que entre altres qüestions, obria l'entrada a noves empreses en el transport de viatgers per ferrocarril a partir de desembre de 2020 en serveis de llarga distància i alta velocitat a Espanya. Acciona ostenta actualment un 70% del capital d'ILSA i, amb l'entrada del nou soci, preveu mantenir "almenys" un 50% de la companyia.

Noticias relacionadas

contador