• L'endeutament financer brut ha passat de 12.258.000 d'euros a tancament de l'exercici 2016 a 5.734 milions d'euros a 31 de març de 2017
  • Els analistes subratllen que els comptes estan "molt distorsionats"
gonzalourquijoabengoa
Gonzalo Urquijo, president d'Abengoa.

El resultat d'Abengoa augmenta des d'una pèrdua de 340 milions d'euros al març de 2016 fins a un benefici de 5.561 milions d'euros al març de 2017 a causa del benefici no recurrent per import de 5.814.000 d'euros recollit en el compte de resultats derivat de la reestructuració financera.

  • 0,02€
  • 0,00%
  • 0,01€
  • 0,00%

Aquesta reestructuració es compon dels següents elements: (i) cancel·lació de passius financers per 8.461.000 d'euros, (ii) alta de nou deute refinançat per 1.943 milions d'euros, (iii) efecte impositiu per (566) milions d'euros i (iv) comissions i altres despeses per 138 milions d'euros.

Aquest benefici de caràcter no recurrent s'ha calculat tenint en compte la data efectiva del Contracte de Reestructuració, el 31 de març de 2017. En aquesta data, el valor de cotització de les accions de classe A era de 0,055 euros i de 0,024 euros per les accions de classe B.

"Continua el deteriorament del compte de resultats d'Abengoa i l’estructura de balanç molt feble amb elevat deute i patrimoni net negatiu. Seguim recomanant estar fora del valor", apunten els analistes de Bankinter

La companyia ha explicat que el reconeixement d'aquest resultat positiu que prové del quitament de deute i les ampliacions de capital previstes al Contracte de Reestructuració, compensen en gran mesura les pèrdues reconegudes al tancament de l'exercici 2016 i ha permès restablir l'equilibri patrimonial en Abengoa SA.

Durant el primer trimestre de 2017, Abengoa ha registrat vendes de 336 milions d'euros i un EBITDA negatiu de 24 milions d'euros. Aquestes xifres exclouen l'impacte de l'activitat de bioenergia i de les concessions de les línies de transmissió del Brasil que es presenten com a resultats procedents d'operacions discontinuades. Durant aquest període, Abengoa ha incorregut en despeses relacionades amb el procés de reestructuració financera, entre d'altres, serveis professionals independents per import de 52 milions d'euros. Tretes aquestes despeses no recurrents, l'EBITDA hauria pujat a 28 milions d'euros, en línia amb el mateix període de 2016.

La reestructuració financera ha implicat una reducció significativa en l'endeutament financer brut consolidat de la companyia, que ha passat de 12.258.000 d'euros a tancament de l'exercici 2016 a 5.734.000 d'euros a 31 de març de 2017. D'aquests 5.734.000 d'euros de endeutament financer brut, 2.257.000 d'euros corresponen al deute de societats classificades com a mantingudes per la venda.

Durant el mes de març, Abengoa va completar el seu procés de reestructuració financera. El 28 de març la companyia va procedir a executar els augments de capital social i emetre els warrants que havien estat aprovats per la junta general d'accionistes el 22 de novembre de 2016. Finalment, el 31 de març es van admetre a negociació les accions classe A i classe B emeses durant l'esmentada ampliació de capital i els warrants a les borses de Madrid i Barcelona ​​en aquest moment es considera efectiva la reestructuració financera.

PER SEGMENT

Les vendes en l'activitat d'enginyeria i construcció van aconseguir 295 milions d'euros i un EBITDA de -49.000.000 d'euros, enfront de 391 milions d'euros i 7 milions d'euros respectivament durant els tres primers mesos de 2016. La companyia atribueix aquesta disminució de la forta limitació de recursos financers, principalment, a la qual porta subjecta durant més d'un any i mig amb el conseqüent alentiment en el desenvolupament del negoci, especialment projectes a Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Sud-àfrica. A més, la xifra d'EBITDA inclou l'impacte de les despeses de serveis professionals derivats de la reestructuració per import de 52 milions d'euros esmentats anteriorment. Ajustant per aquesta despesa no recurrent, l'EBITDA d'enginyeria i construcció arribaria als 3 milions d'euros.

"Abengoa és un títol 'trencat', molt baixa", afirmen els experts de 'Bolsamanía', i afegeixen: "En borsa es tracta de comprar fortalesa i no debilitat"

La cartera d'enginyeria i construcció amb data de 31 de març de 2017 ascendeix a 2.400 milions d'euros aproximadament, després de la contractació de nous projectes per valor aproximat de 200 milions d'euros a Xile, Argentina, al Regne Unit i Bèlgica, entre d'altres.

Les vendes de l'activitat d'infraestructures de tipus de concessions van arribar als 41 milions d'euros i un EBITDA de 25 milions d'euros durant el primer trimestre, comparat amb 34 milions d'euros i 21 milions d'euros durant els tres primers mesos de 2016. Aquest augment s’atribueix, principalment, als ingressos de la planta termosolar Khi a Sud-àfrica que va entrar en operació a finals de l'exercici 2016, així com a majors rendiments en determinats actius de concessions a Algèria, Uruguai i al Brasil.

QUÈ OPINEN ELS ANALISTES D'AQUESTS COMPTES?

Pocs analistes es paren a analitzar aquest divendres uns comptes d'Abengoa que estan clarament afectats per la reestructuració. Des de Bankinter apunten que aquestes xifres estan "molt distorsionades" per aquesta circumstància i, al mateix temps, apunten que segueix el deteriorament en el compte de resultats.

"Continua el deteriorament del compte de resultats i la molt feble estructura de balanç amb elevat deute i patrimoni net negatiu. Seguim recomanant ser fora del valor", apunten aquests analistes.

Aquest mateix dijous, un dia abans de donar-se a conèixer aquestes xifres, els experts de 'Bolsamanía' també recalcaven aquesta idea de ser fora d'Abengoa. "És un títol 'trencat', molt baixa", afirmaven, i afegien contundents: "En borsa es tracta de comprar fortalesa i no debilitat".

Noticias relacionadas

contador